Ryba na Wigilię, czyli coś więcej niż karp. 3 proste przepisy [RYBA SMAŻONA, PO GRECKU, W GALARECIE]

Trudno wyobrazić sobie polski stół wigilijny, na którym nie pojawiłaby się ani jedna ryba. W czasie Wigilii najcześciej jemy karpia, ale na święta Bożego Narodzenia można przygotować także inne ryby.

Poniżej przedstawiamy trzy proste przepisy na rybę - smażoną, w galarecie i po grecku. Te łatwe w przygotowaniu potrawy mogą odmienić Wasz wigilijny stół.

>>> Łosoś w sosie śmietanowym z pomidorkami i szpinakiem

Zobacz wideo

Smażona ryba na święta

Ten przepis to wariacja na temat klasyki brytyjskiej kuchni, czyli fish and chips. Tak usmażoną rybę możemy podać np. ze wspomnianymi frytkami, ale także z surówką czy innymi dodatkami.

Składniki:

Ryba:

  • Cztery filety z dorsza (lub innej ryby),
  • mąka pszenna (do obtoczenia ryby),
  • biały pieprz i sól według uznania,
  • 2 litry oleju słonecznikowego (do smażenia)

Ciasto:

  • 280 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3 czubate łyżki proszku do pieczenia,
  • 300 ml jasnego piwa (schłodzonego),
  • 1 łyżeczka curry (można zastąpić je inną przyprawą, np. ostrą papryką),
  • sól i pieprz według uznania.

Przygotowanie:

Przygotowujemy ciasto: mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do mieszenia łączymy w misce, po czym dolewamy piwo i mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy solą, pieprzem i curry, a następnie wstawiamy do lodówki i chłodzimy.

Rybę przyprawiamy solą i pieprzem (z obu stron), a następnie obtaczamy w mące i zanurzamy w cieście. Przez chwilę trzymamy rybę nad miską, tak aby nadmiar ciasta spłynął z ryby. Tak przygotowany filet smażmy na głębokim oleju, aż do uzyskania złotego koloru. Usmażoną rybę odsączamy na papierowym ręczniku. 

Pieczona ryba po grecku

Ten przepis jest na tyle prosty, że poradzi sobie z nim każdy. Co więcej, przepis ten nie wymaga od nas smażenia, co sprawia, że danie jest nieco mniej kaloryczne niż jego odpowiednik z patelni. Do dzieła!

Składniki:

  • 4 filety z białej ryby (np. dorsz, morszczuk lub mintaj),
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki,
  • 2 cebule,
  • 250 ml wody,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka octu,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • pieprz i sól według uznania. 

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę i pietruszkę trzemy na grubych oczkach. Koncentrat pomidorowy i olej przekładamy na patelnię i chwilę podsmażamy. Dodajemy warzywa. Doprawiamy cukrem, słodką papryką, pieprzem, solą, zielem angielskim i liściem laurowym. Mieszamy, dodajemy ocet i wodę, po czym dusimy.

Rybę solimy i pieprzymy, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Filety przykrywamy duszonymi warzywami wraz z sosem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym od 180 stopni przez około 30 minut. Rybę po grecku można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Karp w galarecie

Karp jest niekwestionowanym królem wigilijnego stołu. Najczęściej spotykamy go w wersji smażonej, ale można także przygotować karpia w galarecie. Jak to zrobić? Przedstawiamy prosty przepis na to danie. 

Składniki:

  • 4 płaty karpia (lub innej ryby, np. dorsza),
  • 2 cebule,
  • 1 pietruszka,
  • pół selera,
  • 1 por,
  • gałązka lubczyku,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • pół cytryny,
  • 4 łyżki oleju,
  • 20 g żelatyny,
  • 1,5 l wody,
  • sól i pieprz według uznania

Przygotowanie:

Płaty karpia kroimy na kawałki, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 30 minut.

Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w paski, a następnie skrapiamy olejem i podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut (do momentu, aż się przyrumienią). Do garnka wlewamy wodę, dodajemy podpieczone warzywa oraz przyprawy. Gotujemy przez 20 minut, po czym dorzucamy do garnka przygotowane wcześniej płaty karpia i gotujemy dalej - na małym ogniu, przez ok. 10 minut, nie doprowadzając do wrzenia.

Wyjmujemy rybę, wywar przecedzamy i doprawiamy do smaku. W osobnym naczyniu rozpuszczamy żelatynę (według instrukcji na opakowaniu) i dodajemy do wywaru. Karpia układamy na półmisku, dekorujemy warzywami i zalewamy przestudzonym wywarem. Całość wstawiamy do lodówki i czekamy aż stężeje. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA