Kotlet wołowy a la schabowy z groszkiem cukrowym I Haps.pl
Kotlet wołowy a la schabowy z groszkiem cukrowym
REKLAMA
Haps
Jak Polska długa i szeroka większość z nas z rozrzewnieniem wspomina rodzinny obiad z kotletem schabowym w roli głównej. A gdyby tak nieco uszlachetnić tradycyjny przepis? Dziś w kuchni Hapsa króluje wołowina, którą w chrupiącej panierce uznają nawet najwięksi sceptycy, mówiąc: "Ale dobry ten schaboszczak!".
3
fot. Haps
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Kotlet wołowy a la schabowy - składniki:
220 g steku z rostbefu
mąka
bułka tarta
2 jajka
OLEJ KUJAWSKI 3 ZIARNA
200 g groszku cukrowego
3 łyżki oleju sezamowego
4 łyżki sosu sojowego
płaska łyżeczka cukru brązowego
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
szalotka
Kotlet wołowy a la schabowy - przygotowanie:
Na talerz wsyp mąkę i obtocz w niej delikatnie rostbef.
Rozkłóć w miseczce dwa jajka i zanurz w nich mięso, tak by pokryć nimi całą powierzchnię mięsa.
Następnie na talerz wsyp bułkę tartą. Panieruj dokładnie całego kotleta.
Na patelni rozgrzej OLEJ KUJAWSKI 3 ZIARNA, ułóż rostbef i na średnim ogniu smaż z każdej strony przez około 2 minuty, aż uzyska złoty kolor i będzie chrupki.
Wlej olej sezamowy na patelnię i na małym ogniu podsmaż pokrojoną szalotkę. Gdy się zeszkli, dodaj groszek cukrowy, posyp pieprzem cayenne i cukrem. Całość smaż kilka minut i podaj jako dodatek do kotleta. Smacznego!