Kotlet wołowy a la schabowy z groszkiem cukrowym

Jak Polska długa i szeroka większość z nas z rozrzewnieniem wspomina rodzinny obiad z kotletem schabowym w roli głównej. A gdyby tak nieco uszlachetnić tradycyjny przepis? Dziś w kuchni Hapsa króluje wołowina, którą w chrupiącej panierce uznają nawet najwięksi sceptycy, mówiąc: "Ale dobry ten schaboszczak!".

Kotlet wołowy a la schabowy - składniki:

  • 220 g steku z rostbefu
  • mąka
  • bułka tarta
  • 2 jajka
  • OLEJ KUJAWSKI 3 ZIARNA
  • 200 g groszku cukrowego
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • płaska łyżeczka cukru brązowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • szalotka

Kotlet wołowy a la schabowy - przygotowanie:

  1. Na talerz wsyp mąkę i obtocz w niej delikatnie rostbef.
  2. Rozkłóć w miseczce dwa jajka i zanurz w nich mięso, tak by pokryć nimi całą powierzchnię mięsa.
  3. Następnie na talerz wsyp bułkę tartą. Panieruj dokładnie całego kotleta.
  4. Na patelni rozgrzej OLEJ KUJAWSKI 3 ZIARNA, ułóż rostbef i na średnim ogniu smaż z każdej strony przez około 2 minuty, aż uzyska złoty kolor i będzie chrupki.
  5. Wlej olej sezamowy na patelnię i na małym ogniu podsmaż pokrojoną szalotkę. Gdy się zeszkli, dodaj groszek cukrowy, posyp pieprzem cayenne i cukrem. Całość smaż kilka minut i podaj jako dodatek do kotleta. Smacznego!

REKLAMA: Dodaj przepis do swojej kolekcji na Fooder.pl

Więcej o: