Tempura:
Dodatkowo:
1. Obierz marchew, pietruszkę oraz buraka i pokrój je w kawałki.
2. W misce wymieszaj mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną, dodaj odrobinę soli. Następnie wbij dwa jajka i wlej zimną wodę. Wszystkie składniki połącz i wymieszaj – nie przejmuj się, jeśli konsystencja nie jest idealnie gładka, grudki są pożądane w tej potrawie! Konsystencja powinna przypominać gęstą śmietanę.
3. W garnku rozgrzej tłuszcz do smażenia – jego temperatura powinna wynosić około 170 stopni Celsjusza. Każdy kawałek warzyw zanurz w cieście i wrzuć do oleju. Smaż maksymalnie 2-3 sztuki naraz (w zależności od wielkości garnka), by nie obniżać temperatury tłuszczu.
4. Wyjmij je, gdy ciasto ładnie się zezłoci i połóż na ręczniku papierowym Foxy Cartapaglia, by odsączyć je z nadmiaru oleju. Smacznego!