Ciasto z cukinii, czyli piernik na święta z twistem

Ciasto z cukinii to wspaniały pomysł na wykorzystanie tego popularnego warzywa. Nie potrzebuje długiego procesu obróbki - wystarczy tylko zetrzeć i dodać resztę składników. A smak? Zapewniamy, że dodatek cynamonu doda nieco świątecznego aromatu i piernikowego smaku. Smacznego!

Ciasto z cukinii - składniki:

  • cukinia
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • szklanka oleju
  • 200 g miodu
  • łyżka cynamonu
  • łyżka kakao
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • ręczniki papierowe Foxy Cartapaglia
  • mała foremka "keksówka"

Ciasto z cukinii - przygotowanie:

  1. Na desce połóż ręcznik papierowy i zetrzyj na niego cukinię. Następnie posól całość, przykryj drugim ręcznikiem papierowym i odsącz nadmiar wody.
  2. Do miski wsyp mąkę, wlej mleko, olej, miód. Wsyp cynamon, kakao, sodę oraz dodaj startą cukinię. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Gotową masę przełóż do foremki i piecz 50 minut w 180 stopniach z funkcją termoobiegu.
Więcej o: