Smażone śledzie w zalewie octowej w słoiku

Przed Państwem gwiazda polskich stołów, czyli smażony śledź w zalewie octowej! Lubiana i szanowana przez Polaków przekąska, której receptura przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Co rodzina, to inne proporcje, ale łączy je jedno - kapitalny smak i nostalgiczna podróż do babcinej kuchni. Smacznego!

Smażone śledzie w zalewie octowej - składniki:

  • 4 płaty śledziowe
  • mąka pszenna
  • olej do smażenia
  • marchewka
  • cebula
  • ziele angielskie
  • łyżka białej gorczycy
  • łyżka pieprzu kolorowego
  • 5 liści laurowych
  • 1/2 szklanki cukru
  • szklanka octu
  • 1,25 l wody
  • sól

Dodatkowo:

  • ręczniki papierowe Foxy Cartapaglia

Smażone śledzie w zalewie octowej - przygotowanie:

  1. Wysyp na talerz mąkę i delikatnie obtocz w niej fileciki.
  2. Na rozgrzany olej połóż kawałki ryby i smaż z każdej strony, aż się zrumienią.
  3. Na desce połóż ręcznik papierowy, na którym odsączysz nadmiar tłuszczu ze śledzi.
  4. Pokrojoną marchew i cebulę wrzuć do garnka, dodaj przyprawy, wlej wodę oraz ocet i doprowadź do wrzenia.
  5. Do wyparzonego słoika włóż śledzie i wlej marynatę z warzywami. Całość wstaw na 24 godziny do lodówki. Smacznego!
Więcej o: