Ryba po grecku, czyli nigdy niestarzejąca się klasyka

Niby po grecku, a jednak totalnie polska. Możecie jednak nie wiedzieć, że w Grecji istnieje podobne danie - ryba burdeto - do której dodawana jest słodka papryka. Polska czy grecka, wiemy jedno - uwielbiana przez miliony potrawa, widywana również na świątecznych stołach, to wspaniały posiłek o niskim poziomie trudności. Smacznego! Kali oreksi!
Zobacz wideo

Ryba po grecku - składniki:

  • 600 g fileta z dorsza
  • seler korzeniowy
  • marchewka
  • por
  • cebula
  • czosnek
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • olej
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • sól i pieprz
  • szklanka wody

Dodatkowo:

  • ręczniki papierowe Foxy Cartapaglia

Ryba po grecku - przygotowanie:

  1. Filety z dorsza dokładnie osuszyć ręcznikami papierowymi. Następnie posól rybę.
  2. Pokrojone warzywa smaż na oleju. Dodaj przyprawy, koncentrat pomidorowy oraz wodę. Całość duś kilka minut aż wszystko zmięknie.
  3. Na rozgrzanej patelni przesmaż rybę, następnie za pomocą ręczników papierowych odsącz z nadmiaru tłuszczu.
  4. Filety ułóż na talerzy i przykryj warstwą warzyw. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Agora SA