Pojedynek dań - wegetariański podpłomyk Adriany vs. stek Tomasza

Po dwóch stronach kulinarnego ringu stanęli naprzeciw siebie podpłomyk z chipsami z jarmużu i jajkiem oraz soczysty stek z ziemniakami. Choć z pozoru oba dania dzieli wszystko, połączył je jeden składnik, który, jesteśmy prawie pewni, szczerze kochają zarówno wegetarianie jak i mięsożercy!

Podpłomyk z grzybami, sadzonym jajkiem, majonezem ziołowym i czipsem z jarmużu - Składniki:

Ciasto:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 220 ml wody
  • 60 ml oleju

Dodatkowo:

  • 1/2 kg boczniaków
  • jajka
  • 4 łyżki majonezu Pudliszki
  • czosnek
  • rozmaryn
  • natka pietruszki
  • szałwia
  • jarmuż
  • sól i pieprz

Podpłomyk - Przygotowanie:

1. Wyrób ciasto na podpłomyki i zostaw na około godzinę. Następnie podziel masę na porcję, rozwałkuj i smaż na suchej patelni około minuty z dwóch stron.

2. Do majonezu dodaj posiekane zioła, sól i pieprz.

3. Grzyby pokrój, zamarynuj w oleju z solą i czosnkiem i podpiecz pół godziny w piecu w 160 stopniach.

4. Czas na nasze chipsy z jarmużu. Rozgrzej olej i wrzuć jarmuż. Poczekaj aż usmaży się na chrupko.

5. Podpłomyk posmaruj majonezem, wbij jajko, dodaj grzyby i piecz cztery minuty w 220 stopniach. Dodaj jarmuż i ziołowy majonez

Stek z majonezem, czosnkiem i rozmarynem - Składniki:

  • stek z antrykotu
  • 4 łyżki majonezu Pudliszki
  • rozmaryn
  • czosnek
  • 1/2 kg ziemniaków
  • sól i pieprz
  • olej rzepakowy

Stek z majonezem, czosnkiem i rozmarynem - Przygotowanie:

1. Osusz steka ręcznikiem papierowy.

2. Do majonezu dodaj rozmaryn, czosnek, sól i pieprz. Mieszanką posmaruj mięso z każdej strony.

3. Podgotowane wcześniej ziemniaki oprósz solą i pieprzem oraz rozmarynem, polej olejem rzepakowym, wstaw do pieca na 10-15 minut i piecz w 200 stopniach.

4. Rozgrzej patelnię i smaż antrykot po dwie minuty z każdej strony. Chyba, że chcesz żeby mięso było wysmażone to dłużej.

5. Pozwól mięsu chwilę "odpocząć" i ułóż go na talerzu z ziemniakami i sosem. Smacznego!

Więcej o: