Pojedynek dań - tradycyjne bliny Adriany vs. nowoczesna sałatka Waldorf Tomasza

Czas na kolejne starcie! Tym razem w kulinarnym ringu zmierzą się: tradycyjne bliny z wędzonym łososiem, majonezem i ikrą łososia oraz nowoczesna sałatka Waldorf. Kto wygra - Adriana Marczewska czy Tomasz Pazdyk? Jaka jest historia tej pysznej sałatki? Tego dowiecie się z najnowszego odcinka. Smacznego!
Zobacz wideo

Bliny z wędzonym łososiem, majonezem i ikrą - Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 500 ml ciepłego mleka
  • 100 g mąki pszennej
  • 250 g mąki gryczanej
  • 1 żółtko
  • 50 ml roztopionego masła
  • łyżeczka soli
  • olej roślinny do smażenia
  • 200 gr wędzonego łososia
  • majonez Pudliszki
  • 100 gr ikra łososia
  • pęczek koperku

Bliny z wędzonym łososiem, majonezem i ikrą - Przygotowanie: 

1. Wymieszaj drożdże z cukrem, 1/4 szklanki ciepłego mleka oraz dwiema łyżkami mąki pszennej, przykryj ściereczką i odstaw masę na kwadrans do wyrośnięcia.

2. W większej misce wymieszaj przesianą mąkę gryczaną z resztą mąki pszennej, resztą mleka, żółtkiem, roztopionym masłem i solą. Dodaj podrośnięte drożdże, wymieszać, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 45 minut.

3. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładaj ciasto łyżką stołową. Bliny smaży z dwóch stron na złocisty kolor.

4. Gotowe bliny ozdób majonezem, łososiem, koprem i ikrą. Smacznego!

Sałatka Waldorf z fenkułem, wędzonym kurczakiem i rodzynkami - Składniki: 

  • 1,5 jabłka
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 1/2 średniego selera korzeniowego
  • miseczka namoczonych w ciepłej wodzie rodzynek
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 garście rukoli
  • fenkuł
  • 3 łyżki majonezu Pudliszki
  • sól i pieprz
  • orzechy włoskie
  • sałata lodowa
  • pierś wędzonego kurczaka

Sałatka Waldorf - Przygotowanie:

1. Obierz jabłka i pokrój w paski dodaj do wody z sokiem cytryny, aby nie zbrązowiały.

2. Obierz selera i pokrój w cienkie słupki i dodaj do jabłka. Pokrój podobnie kurczaka i fenkuł.

3. Zalej rodzynki gorąca wodą i odstaw na 3 minuty. Rodzynki odcedź i dodaj do warzyw. Całość przypraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz cynamonem.

4. Dodaj rukolę, majonez, grubo posiekane lub rozgniecione orzechy włoskie. Do smaku dodaj sól i wymieszać wszystkie składniki.

5. Z główki sałaty lodowej zrób "miseczki" i nałóż do środka sałatkę. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA