Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX
Pojedynek dań - tradycyjne bliny Adriany vs. nowoczesna sałatka Waldorf Tomasza
Bliny z wędzonym łososiem, majonezem i ikrą - Składniki:
- 25 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- 500 ml ciepłego mleka
- 100 g mąki pszennej
- 250 g mąki gryczanej
- 1 żółtko
- 50 ml roztopionego masła
- łyżeczka soli
- olej roślinny do smażenia
- 200 gr wędzonego łososia
- majonez Pudliszki
- 100 gr ikra łososia
- pęczek koperku
Bliny z wędzonym łososiem, majonezem i ikrą - Przygotowanie:
1. Wymieszaj drożdże z cukrem, 1/4 szklanki ciepłego mleka oraz dwiema łyżkami mąki pszennej, przykryj ściereczką i odstaw masę na kwadrans do wyrośnięcia.
2. W większej misce wymieszaj przesianą mąkę gryczaną z resztą mąki pszennej, resztą mleka, żółtkiem, roztopionym masłem i solą. Dodaj podrośnięte drożdże, wymieszać, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 45 minut.
3. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładaj ciasto łyżką stołową. Bliny smaży z dwóch stron na złocisty kolor.
4. Gotowe bliny ozdób majonezem, łososiem, koprem i ikrą. Smacznego!
Sałatka Waldorf z fenkułem, wędzonym kurczakiem i rodzynkami - Składniki:
- 1,5 jabłka
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 1/2 średniego selera korzeniowego
- miseczka namoczonych w ciepłej wodzie rodzynek
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 garście rukoli
- fenkuł
- 3 łyżki majonezu Pudliszki
- sól i pieprz
- orzechy włoskie
- sałata lodowa
- pierś wędzonego kurczaka
Sałatka Waldorf - Przygotowanie:
1. Obierz jabłka i pokrój w paski dodaj do wody z sokiem cytryny, aby nie zbrązowiały.
2. Obierz selera i pokrój w cienkie słupki i dodaj do jabłka. Pokrój podobnie kurczaka i fenkuł.
3. Zalej rodzynki gorąca wodą i odstaw na 3 minuty. Rodzynki odcedź i dodaj do warzyw. Całość przypraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz cynamonem.
4. Dodaj rukolę, majonez, grubo posiekane lub rozgniecione orzechy włoskie. Do smaku dodaj sól i wymieszać wszystkie składniki.
5. Z główki sałaty lodowej zrób "miseczki" i nałóż do środka sałatkę. Smacznego!
-
Do czego służy kolorowa końcówka w plastikowym korku od szampana? Zdradzamy sprytny trik
-
Kelnerka codziennie szła do pracy 22 km na piechotę. Klienci podarowali jej auto
-
Masz dwie lewe ręce do pieczenia ciast? Oto superproste przepisy, z którymi poradzi sobie każdy
-
Czy trzeba przesiewać mąkę do ciast i dań? Wyjaśniamy
-
Kiedyś tradycyjny trunek, dziś mało kto pamięta, jak się ją przyrządza. Jak zrobić przepalankę w domu?