Czekoladowe ciasteczka 'Chocolate Crinkles', czyli popękane słodkie szaleństwo I Haps.pl
Czekoladowe ciasteczka "Chocolate Crinkles", czyli popękane słodkie szaleństwo
REKLAMA
Haps
Nic tak bardzo nie ucieszy dziecka i... dorosłego dziecka jak czekoladowe ciasteczka! Dlatego warto wspólnie pomieszać wszystkie składniki w wesołej atmosferze, upiec, a potem zajadać się, aż do wyczerpania zapasów.
2
fot. Haps
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Czekoladowe ciasteczka - składniki:
60 g kakao
205 g brązowego cukru
60 ml oleju roślinnego
2 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
130 g mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/4 szklanki cukru pudru Diamant
Dodatkowo:
REKLAMA
Cukier puder Diamant w tubie
Czekoladowe ciasteczka - przygotowanie:
W średniej wielkości misce wymieszaj kakao, cukier oraz olej. Dodaj jajka, dokładnie wymieszaj, wlewając ekstrakt waniliowy.
Do drugiej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i sól. Następnie dodaj do mokrych składników i wymieszaj całość starannie, aż uformujesz gładkie ciasto. Przykryj folią spożywczą i schowaj do lodówki na godzinę.
Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 175 stopni. Blaszkę wyściel papierem do pieczenia. Do miseczki wsyp cukier puder. Zanurzaj w nim uformowane kulki z łyżki ciasta. Gotowe "śnieżne ciasteczka" ułóż na blaszce.
Piecz ciasteczka przez około 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika daj im "odpocząć" przez 5 minut, a następnie posyp cukrem pudrem z tuby. Smacznego!