Czekoladowe ciasteczka "Chocolate Crinkles", czyli popękane słodkie szaleństwo

Nic tak bardzo nie ucieszy dziecka i... dorosłego dziecka jak czekoladowe ciasteczka! Dlatego warto wspólnie pomieszać wszystkie składniki w wesołej atmosferze, upiec, a potem zajadać się, aż do wyczerpania zapasów.

Czekoladowe ciasteczka - składniki:

  • 60 g kakao
  • 205 g brązowego cukru
  • 60 ml oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 130 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki cukru pudru Diamant

Dodatkowo:

  • Cukier puder Diamant w tubie

Czekoladowe ciasteczka - przygotowanie:

  1. W średniej wielkości misce wymieszaj kakao, cukier oraz olej. Dodaj jajka, dokładnie wymieszaj, wlewając ekstrakt waniliowy.
  2. Do drugiej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i sól. Następnie dodaj do mokrych składników i wymieszaj całość starannie, aż uformujesz gładkie ciasto. Przykryj folią spożywczą i schowaj do lodówki na godzinę.
  3. Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 175 stopni. Blaszkę wyściel papierem do pieczenia. Do miseczki wsyp cukier puder. Zanurzaj w nim uformowane kulki z łyżki ciasta. Gotowe "śnieżne ciasteczka" ułóż na blaszce.
  4. Piecz ciasteczka przez około 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika daj im "odpocząć" przez 5 minut, a następnie posyp cukrem pudrem z tuby. Smacznego!
Więcej o: