Tradycyjny makowiec z polewą lukrową

Makowiec nierozerwalnie kojarzy się wszystkim ze świętami. Kęs tego popularnego ciasta, chwilę po świątecznym obiedzie czy wigilijnej kolacji, to czynność niemal obowiązkowa. Dlatego prezentujemy przepis, który możecie robić cały rok, tak aby każdy dobry obiad zwieńczony był (c)hapsem pełnym świątecznego wspomnienia.
Zobacz wideo

Makowiec z polewą lukrową - składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 250 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 100 ml mleka
  • 25 g brązowego cukru
  • 2 żółtka
  • 25 g roztopionego masła

Masa makowa:

  • 400 g gotowej masy makowej
  • białka z dwóch jajek
  • 25 g orzechów
  • łyżka bułki tartej

Lukier:

  • białko z jajka
  • 150 g cukru pudru Diamant
  • 2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:

  • 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Makowiec z polewą lukrową - przygotowanie:

  1. Do miski wsyp mąkę, dodaj drożdże, cukier brązowy oraz mleko. Całość wymieszaj razem z żółtkami, roztopionym masłem i zagnieć. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Posiekaj orzechy włoskie i wymieszaj w misce z gotową masą makową i bułką tartą. Następnie połącz całość z ubitymi białkami.
  3. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na blacie posypanym mąką i posmaruj masą makową. Zwiń gotowe ciasto i zaklej boki.
  4. Makowiec posmaruj rozkłóconym jajkiem i piecz 35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  5. Teraz czas na lukier! W misce ubij białka z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
  6. Upieczony makowiec udekoruj lukrem i skórką pomarańczy. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.