Bagietka z szybkim gravadlaxem i guacamole

Michał Toczyłowski / Haps 27.01.2020 10:36
(brak ocen)
OCEŃ
Bagietka z szybkim gravadlaxem i guacamole
Walentynki tuż tuż i z tej okazji postanowiliśmy pożenić kuchnię skandynawską i meksykańską. Z tego połączenia urodziła się pyszna bagietka z gravadlaxem i guacamole. Jak ją zrobić? Sprawdźcie sami.
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zacznij od łososia: przygotuj marynatę – wymieszaj sól i cukier. Łososia pozbaw skóry i ości, a następnie włóż do soli i cukru, dokładnie go nimi obtocz i wstaw do lodówki na 30 minut.
Podczas gdy łosoś będzie się marynował, przygotuj guacamole – posiekaj drobno szalotkę i chili bez pestek, pomidorki pokrój na ćwiartki lub połówki, awokado rozgnieć widelcem. Wymieszaj razem wszystkie składniki i dopraw sokiem z limonki oraz solą i pieprzem. Dodaj posiekaną kolendrę (zostaw kilka listków do dekoracji). Po tym czasie wyciągnij łososia, opłucz go pod bieżącą zimną wodą i osusz na papierowym ręczniku.
Bagietkę przekrój wzdłuż na pół i zgrilluj na suchej patelni. Pieczywo podawaj wysmarowane sowitą ilością guacamole, z cienko pokrojonym marynowanym łososiem i sporą ilością kolendry (którą spokojnie możecie zastąpić szczypiorkiem czy pietruszką, jeśli nie lubicie kolendry).
Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.