Baklava z syropem cytrusowo-miętowym

Honorata Piwowarska/Magazyn Kuchnia 29.01.2020 17:06
(brak ocen)
OCEŃ
Baklava z syropem cytrusowo-miętowym
Baklava z syropem cytrusowo-miętowym
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ciasto dzielimy na trzy równe prostokąty. Jedną część lekko posypujemy mąką, wałkujemy na wielkość blaszki i wkładamy je do niej (blaszkę wykładamy papierem do pieczenia). Masło topimy, smarujemy ciasto w formie i posypujemy połową orzechów i migdałów. Układamy drugi kawałek rozwałkowanego ciasta, smarujemy masłem i posypujemy resztą orzechów. Przykrywamy rozwałkowanym ostatnim ciastem, dociskamy brzegi. Ostrym nożem kroimy baklavę na nieduże kawałki. Smarujemy resztą masła, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st., pieczemy 40 minut (przykrywamy pergaminem, jeśli wierzch zacznie się za bardzo rumienić). Syrop: do garnka wlewamy 100 ml wody, dodajemy resztę składników. Gotujemy 10 minut. Miętę wyjmujemy. Gorącym syropem polewamy upieczoną baklavę. Studzimy.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA