Barszczyk cynamonowy
Barszczyk cynamonowy
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (5porcji)
-
Burak - 2-3Jabłka - 1Seler korzeniowy - 1 gruby plasterCzosnek - 2 ząbkiLiść laurowy - 1Ziele angielskie - 3 ziarnaZakwas na barszcz - 3 szklanki przecedzonego przez ścierkęSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuCukier - do smakuŚliwki suszone - 4 (kalifornijskie)Skórka pomarańczowa - kilka kawałkówCynamon - 1 laskaMiód pszczeli - 2 łyżki ciemnego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Robimy czysty barszcz: Buraki obieramy i tniemy na plastry. Układamy w garnku. Dodajemy obrane i pokrojone w ćwiartki jabłko, seler, pokrojony w słupki czosnek i przyprawy. Wlewamy 2-3 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Dodajemy zakwas, zagotowujemy. Przykrywamy, odstawiamy na kilka godzin. Przecedzamy i podgrzewamy. Przed wlaniem wody do bazowego barszczu dodajemy śliwki, skórkę pomarańczową i cynamon. Pod koniec gotowania, po wlaniu zakwasu, doprawiamy miodem. Zagotowujemy. Odstawiamy. Przecedzamy. Odgrzewamy przed podaniem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory