Błyskawiczne tiramisu w miseczkach z czekolady

Haps 06.12.2019 10:47
(8 ocen)
OCEŃ
Błyskawiczne tiramisu w miseczkach z czekolady
Chrupiąca czekolada, delikatny śmietanowy krem i miękkie biszkopty nasączone kawą. To deser idealny - wygląda rewelacyjnie i obłędnie smakuje, a jego przygotowanie jest prostsze niż myślisz. Maria Antonina by jadła.
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 6

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, albo w mikrofalówce. (Jeśli rozpuszczasz czekoladę w mikrofalówce - podgrzewaj ją stopniowo po 20 sekund i mieszaj). Odczekaj chwilę, aż czekolada trochę ostygnie. Im chłodniejsza czekolada, tym grubszą i trwalszą utworzy skorupkę. To ważne, bo zbyt cienka warstwa będzie pękać!

2 / 6

Umyj baloniki. Nadmuchaj je - im mniejsze balony, tym mniejsze miseczki. Nadmuchany balonik warto natrzeć tłuszczem, dzięki temu łatwiej odklei się od czekolady. Górną część balonika zanurz w czekoladzie i obracaj tak, by na jego powierzchni utworzyła się warstwa czekolady. Odwróć balon i umieść go na szklance i odstaw do lodówki na 30 minut.

3 / 6

W tym czasie ubij śmietanę, dodaj łyżkę cukru i serek mascarpone. Wymieszaj wszystkie składniki.

4 / 6

Gdy czekolada na balonikach już zastygnie, wyjmij z lodówki, połóż na talerzu i przebij balon. Brzegi miseczki mogą lekko popękać, ale tym się nie przejmuj.

5 / 6

W osobnym naczyniu zaparz mocną kawę, dodaj likier kawowy. Biszkopty maczaj w kawie, około 2 - 3 sekundy. Nie trzymaj biszkoptów w kawie zbyt długo, bo się rozpadną.

6 / 6

W miseczce czekoladowej ułóż łyżkę śmietany z mascarpone, biszkopty namoczone w kawie i ponownie bitą śmietanę. Wszytko posyp kakao.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA