Ciasto marcepanowe z cytrynami konfitowanymi w cukrze

Honorata Piwowarska/Magazyn Kuchnia 10.12.2019 18:54
(brak ocen)
OCEŃ
Ciasto marcepanowe z cytrynami konfitowanymi w cukrze
Ciasto marcepanowe z cytrynami konfitowanymi w cukrze
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (5porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Masło ucieramy. Dodajemy cukier i żółtka, ucieramy, aż masa zbieleje. Dodajemy śmietanę, mieszamy. Marcepan ścieramy na tarce o dużych oczkach wprost do masy, mieszamy. Białka ubijamy z solą. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Po łyżce mąki dodajemy do masy na przemian z pianą, delikatnie i dobrze mieszamy (pod koniec do ciasta możemy wsypać 100 g suchego maku ? będzie bardziej świątecznie). Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (śr. 23 cm). Układamy plasterki cytryn, delikatnie je wciskamy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na ok. 60 minut. *Konfitowane cytryny: 3 ekologiczne cytryny ważymy i odmierzamy taką samą ilość cukru. Cytryny dwukrotnie parzymy. Kroimy na plasterki grubości 3 mm. Wkładamy do rondelka, posypujemy połową cukru i zalewamy wodą tak, by je przykryła. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 20 minut. Studzimy. Posypujemy resztą cukru, gotujemy kolejne 20 minut. Studzimy. Przechowujemy do miesiąca w lodówce.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.