Składniki (12porcji)
-
Cukier - 200 gMąka pszenna - 140 gKakao - 45 gSól - 1/2 łyżeczkiSoda oczyszczona - 1/2 łyżeczkiProszek do pieczenia - 1/2 łyżeczkiOlej rzepakowy - 1/4 szklankiMleko 3.2 proc. - 1/2 szklankiKawa mielona - 1/2 szklankiMleko skondensowane słodzone - 1/2 szklankiŚmietana kremówka 36 proc. - 2/3 szklankiHerbata earl grey - 6 saszetekCukier - 100 gMasło - 8 łyżek (ma być pokrojone na kawałeczki)Czekolada gorzka - 150 g startejSól - typ maldon w płatkach (do posypania ciasta)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Robimy ciasto. Nagrzewamy piekarnik do 170-180°C. Do dołków (12 lub 14) formy muffinkowej wkładamy papierowe papilotki. Mieszamy cukier z mąką, kakao, solą, proszkiem i sodą. W drugim naczyniu krótko ubijamy jajka z olejem i mlekiem. Mieszamy suche składniki z mokrymi (można mikserem na najniższych obrotach). Powoli wlewamy gorącą kawę, miksując na średnich obrotach. Ciastem napełniamy (do 2/3 wysokości) przygotowane dołki formy muffinkowej, pieczemy 20 minut - patyczek wetknięty w ciasto powinien być suchy po wyjęciu. Jeśli jest oblepiony, pieczemy jeszcze przez 10 minut. Babeczki wyjmujemy z formy i studzimy. Robimy polewę: w rondlu o grubym dnie mieszamy skondensowane mleko ze śmietanką, wkładamy saszetki z herbatą, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia. Przykrywamy, odstawiamy na godzinę. Potem wyjmujemy saszetki (odciskając je, aby oddały jak najwięcej aromatu), dodajemy cukier, zagotowujemy. Gorącą mieszaninę wlewamy do miski z masłem i czekoladą. Odstawiamy na 2-3 minuty, a następnie energicznie mieszamy, aby otrzymać gładką masę. Studzimy do temperatury pokojowej, potem krótko ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, aby polewa się trochę spieniła, pokrywamy nią babeczki. Zanim polewa zastygnie, posypujemy wierzchy babeczek płatkami soli.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory