Karlsbadzki tort cynamonowy
Karlsbadzki tort cynamonowy
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (10porcji)
-
Masło - 30 dagCukier puder - 30 dagŻółtka - 6Czekolada gorzka - 10 dagCynamon - 2 łyżeczkiMąka pszenna - 10 dag, przesianaProszek do pieczenia - 1/2 torebkiBiałka - 6Migdały mielone - 30 dagKonfitura morelowa - 25 dagCzekolada mleczna - 15 dag
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Posiekaj gorzką czekoladę. Migdały upraż na suchej patelni. Ostudź, połącz z mąką i proszkiem do pieczenia. Utrzyj masło z cukrem pudrem. Nie przerywając ucierania, dodawaj kolejno żółtka, przesypując je cynamonem, potem gorzką czekoladę i migdały z mąką. Na koniec połącz ciasto z ubitymi białkami (pianę dodawaj porcjami, bo ciasto opadnie). Napełnij tortownicę wyłożoną pergaminem, piecz godzinę w temp. 170-180 st. C. Wyjmij z formy, ostudź, posmaruj podgrzaną konfiturą. Wierzch i boki posyp grubymi wiórami mlecznej czekolady.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory