Karp orientalny

Przemysław Muszyński/Magazyn Kuchnia 27.12.2019 17:59
(brak ocen)
OCEŃ
Karp orientalny
Karp orientalny
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (0porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Karpia skrobiemy z łusek i patroszymy, pozostawiając głowę, ogon i płetwy. Nacinamy rybę w kilku miejscach - nacięcia powinny być na tyle głębokie, by nóż sięgnął ości. Solimy zarówno z zewnątrz, jak i od wewnątrz. Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzewamy olej i obsmażamy karpia z obu stron przez 4-5 minut. Zdejmujemy z ognia i osączamy. Przyrządzamy sos. Dymki oraz czosnek obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na oleju sezamowym do miękkości, wlewamy sherry, dodajemy rosół, cukier, imbir i sos sojowy. Doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając. Do wnętrza ryby wkładamy gniazdko anyżu. Umieszczamy karpia w sosie, dodajemy pokrojoną w kostkę łodygę selera i dusimy pod przykryciem 20-30 minut. Wyjmujemy rybę z sosu. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę kukurydzianą z odrobiną zimnej wody. Doprawiamy sos mąką, gotując go na małym ogniu i mieszając, aż zgęstnieje. Rybę podajemy polaną sosem i posypaną posiekanym szczypiorkiem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA