Królik z miodową czerwoną kapustą, kluskami śląskimi i sosem borowikowym
- Można zamrażać? Nie
Składniki (2porcje)
-
Królik
Królik - 2 podudziaOliwa - 1/2 szklankiZielony pieprz - 2 łyżeczki (może być ze słoika)Oregano świeże - garśćBazylia - 6 gałązekNatka pietruszki - 1/2 pęczkaCzosnek - główkaBulion warzywny - szklankaSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
-
Kapusta
Kapusta czerwona - 1/2 niedużej główkiWino czerwone - 500 ml, wytrawneMiód pszczeli - 2-3 łyżkiCytryna - 1Sól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
-
Kluski śląskie
Ziemniaki - 1 kgMąka ziemniaczana - 250 gSól - do smaku
-
Sos borowikowy
Borowiki - 250 g, świeże lub mrożoneMasło - 50 gŚmietana 18 proc. - 50 mlSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotowujemy królika. Mięso płuczemy, wkładamy do miski, dodajemy oliwę, zielony pieprz, posiekane zioła, grubo pokrojony czosnek i wstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki. Potem przekładamy mięso do brytfanny, wlewamy marynatę i bulion, doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 2 godziny. Robimy kapustę. Szatkujemy ją, przekładamy do rondla, podlewamy winem i solimy. Przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu jakieś 20 minut. Kiedy jest już al dente, odcedzamy ją, dodajemy miód i skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy pieprzem. Robimy kluski śląskie. Ziemniaki obieramy, płuczemy, gotujemy, aż będą miękkie (mniej więcej 30 minut), po czym przeciskamy przez praskę i studzimy. Gdy mają temperaturę pokojową, dzielimy masę ziemniaczaną na 4 równe części. Odkładamy 1/4 masy i w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wyrabiamy ciasto i formujemy kluski. Wrzucamy je na wrzącą osoloną wodę i gotujemy na średnim ogniu, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową i trzymamy w cieple. Robimy sos. Oczyszczone borowiki siekamy, przesmażamy na maśle, dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy królik jest miękki, przekładamy go na talerz razem z kapustą i kluskami, polewamy sosem z borowików. *Michał Kaczmarczyk - szef kuchni w Coneser Club w Katowicach
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory