Kulebiak z dorszem
Kulebiak z dorszem
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (0porcji)
-
Mąka pszenna - 350 gOlej rzepakowy - 150 ml ciepłegoSól - do smakuWoda - 150 mlJajka - jedno do posmarowania ciastaMasło - tłuszcz do formyDorsz - 1 kg dorsza w pomidorach i papryce
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mąkę przesiewamy, olej lekko podgrzewamy i wlewamy do mąki, doprawiamy solą, dolewamy wodę i zagniatamy. Powinno powstać elastyczne ciasto. Kulę ciasta odkładamy na ok. pół godziny. Ciasto dzielimy na 2 równe części, które rozwałkowujemy w kształt prostokąta. Prostokątne ceramiczne naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem i wykładamy warstwą ciasta, zostawiamy marginesy na brzegach. Równomiernie rozprowadzamy nadzienie i przykrywamy je drugą połową ciasta. Sklejamy krawędzie, na środku robimy kilka otworów, bo w czasie pieczenia nadzienie będzie wrzało. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 C i pieczemy ok. 30-40 min, aż ciasto nabierze złotego koloru. Przed podaniem studzimy.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory