Kulebiak z dorszem

Aleksandra Lazar/Magazyn Kuchnia 23.12.2019 03:09
(brak ocen)
OCEŃ
Kulebiak z dorszem
Kulebiak z dorszem
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (0porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Mąkę przesiewamy, olej lekko podgrzewamy i wlewamy do mąki, doprawiamy solą, dolewamy wodę i zagniatamy. Powinno powstać elastyczne ciasto. Kulę ciasta odkładamy na ok. pół godziny. Ciasto dzielimy na 2 równe części, które rozwałkowujemy w kształt prostokąta. Prostokątne ceramiczne naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem i wykładamy warstwą ciasta, zostawiamy marginesy na brzegach. Równomiernie rozprowadzamy nadzienie i przykrywamy je drugą połową ciasta. Sklejamy krawędzie, na środku robimy kilka otworów, bo w czasie pieczenia nadzienie będzie wrzało. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 C i pieczemy ok. 30-40 min, aż ciasto nabierze złotego koloru. Przed podaniem studzimy.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA