Łosoś na rzodkwi i zielonych szparagach
Łosoś na rzodkwi i zielonych szparagach
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Szparagi zielone - 20 przyciętych do długości 15 cm i przekrojonych wzdłuż na półRzodkiew biała - cztery duże, obrane i pokrojone w cienkie plasterkiŁosoś surowy (filet) - cztery (po 150 g każdy; o grubości 2-3 cm)Sól morska - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuCebula czerwona - jedna pokrojona w cienkie plasterkiCytryna - jedna (sok i cienko obrana skórka pokrojona w paseczki)Estragon - trzy łyżki posiekanych listkówOliwa - do skropienia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Przygotowujemy 4 kawałki pergaminu (30 x 40 cm), na każdym układamy porcje szparagów i plasterki rzodkwi, a na wierzchu - filety z łososia. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy cebulę z 2 łyżkami skórki cytrynowej, estragonem, 2 łyżeczkami oliwy oraz łyżką soku z cytryny i połową łyżeczki soli. Powstałą mieszaninę nakładamy na filety. Zawijamy pergamin ponad przygotowanymi składnikami, tak aby powstały w miarę szczelne paczuszki. Układamy je na blachach (wejdą po dwie na blachę) i pieczemy 11-13 minut*. Po wyjęciu z piekarnika układamy paczuszki na talerzach, otwieramy pergamin, danie skrapiamy po wierzchu niedużą ilością oliwy.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory