Składniki (12porcji)
-
Mąka pszenna - 35 dagProszek do pieczenia - 2 łyżeczkiSoda oczyszczona - łyżeczkaSól - szczyptaBrązowy cukier demerara - 10 dagOrzechy włoskie - 20 dag, posiekaneJajka - 2, lekko ubiteOlej rzepakowy - 120 ml (może być inny o neutralnym smaku)Miód pszczeli - 10 dagBanan - 3 dużeMusli (muesli, granola) - 10 dag
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozgrzewamy piekarnik do 190 st. C. Do dołków formy na mufinki wkładamy papierowe mankieciki. W jednej misce mieszamy suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier, orzechy i muesli), w drugiej mokre (jajka, olej, miód i rozgnieciony miąższ z bananów). Następnie łączymy zawartość obu misek w taki sposób, aby składniki się przemieszały, ale ciasto pozostało grudkowate (jeśli będzie zbyt gładkie, po upieczeniu zrobi się gumowate). Jeśli uznamy, że masa jest zbyt zwięzła, wlewamy do niej łyżkę mleka. Ciastem napełniamy - do 3/4 wysokości - dołki formy mufinkowej. Pieczemy 25-30 minut na złoty kolor - wykałaczka wetknięta w ciasto powinna być po wyjęciu sucha. Uwaga: mufinki są najlepsze od razu po upieczeniu, gdy tylko nieco przestygną. Lepiej nie zostawiać ich do następnego dnia.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory