Mufinki bananowo-miodowe

Magazyn Kuchnia 16.01.2020 16:34
(brak ocen)
OCEŃ
Mufinki bananowo-miodowe
Mufinki bananowo-miodowe
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie
Przygotowanie: do godziny

Składniki (12porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Rozgrzewamy piekarnik do 190 st. C. Do dołków formy na mufinki wkładamy papierowe mankieciki. W jednej misce mieszamy suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier, orzechy i muesli), w drugiej mokre (jajka, olej, miód i rozgnieciony miąższ z bananów). Następnie łączymy zawartość obu misek w taki sposób, aby składniki się przemieszały, ale ciasto pozostało grudkowate (jeśli będzie zbyt gładkie, po upieczeniu zrobi się gumowate). Jeśli uznamy, że masa jest zbyt zwięzła, wlewamy do niej łyżkę mleka. Ciastem napełniamy - do 3/4 wysokości - dołki formy mufinkowej. Pieczemy 25-30 minut na złoty kolor - wykałaczka wetknięta w ciasto powinna być po wyjęciu sucha. Uwaga: mufinki są najlepsze od razu po upieczeniu, gdy tylko nieco przestygną. Lepiej nie zostawiać ich do następnego dnia.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.