Pieczony schab wieprzowy faszerowany figami

Adam Chrząstowski, Magazyn Kuchnia 16.01.2020 16:32
(brak ocen)
OCEŃ
Pieczony schab wieprzowy faszerowany figami
Pieczony schab wieprzowy faszerowany figami
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie
Przygotowanie: powyżej godziny

Składniki (10porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Przez środek schabu wydrążamy otwór (ale nie na wylot), który faszerujemy figami. Mięso solimy i odstawiamy na godzinę. W głębokiej patelni prażymy cynamon, anyż, goździki, chilli, liść laurowy i ziele angielskie. Dodajemy miód, przez chwilę go odparowujemy i obsmażamy w tym schab. Mięso przekładamy do brytfanki, a do pozostałego na patelni miodu z przyprawami dolewamy wino i gotujemy 5 minut. Sos wlewamy do brytfanki z mięsem. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 140 st. C i pieczemy około godziny, co jakiś czas polewając mięso sosem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA