Ptysie z kremem z marakui i sosem czekoladowym

Michał Toczyłowski / Haps 27.01.2020 11:03
(brak ocen)
OCEŃ
Ptysie z kremem z marakui i sosem czekoladowym
Oto gratka dla prawdziwych fanów słodkości. Ptysie! Ale nie byle jakie, bo z kremem z marakui i czekoladowym sosem. Dla wszystkich tych, dla których zwykłe ptysie z kremem to za mało.
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Najpierw przygotuj krem z marakui. Ubij wszystko poza masłem na parze do uzyskania 78°C (aż krem zgęstnieje, ale jednocześnie nadal będzie puszysty). Ostudź masę do 50-60°C. Następnie dodaj pokrojone w drobną kostkę mocno schłodzone masło, cały czas dokładnie mieszając. Przełóż krem do rękawa cukier- niczego i wstaw do lodówki. Jeśli nie masz rękawa, krem zostaw w misce – będziesz go po prostu nakładać łyżką.

2 / 3

Przygotuj ciasto ptysiowe: zagotuj w garnuszku mleko, wodę, masło i sól. Kiedy płyn się zagotuje, dodaj mąkę i zmniejsz ogień na średni. Mieszaj drewnianą łyżką do momentu, aż ciasto będzie jedną zbitą masą. Zdejmij garnek z ognia, przełóż masę do miski i cały czas mieszając (teraz najlepiej rózgą), dodawaj po jednym jajku. Mieszaj cały czas, aż masa nabierze jednolitej konsystencji. Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego i nakładaj ptysie na papier do pieczenia (możesz to zrobić łyżką). Włóż do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz 15-20 minut.

3 / 3

W tym czasie przygotuj sos czekoladowy: wszystkie składniki wymieszaj w garnuszku i doprowadź do wrzenia. Gotuj 2 minuty, cały czas mieszając, i odstaw na bok do polewania ptysi. Upieczone ptysie ostudź, przekrój na pół i wypełnij kremem z marakui. Na koniec złóż i polej sosem czekoladowym.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA