Ptysie z kremem z marakui i sosem czekoladowym
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Ptysie
Mleko 3.2 proc. - 125 mlWoda - 125 mlMasło - 125 gSól - 4 gMąka pszenna - 100 gJajka - 2
-
Krem
Marakuja - 80 g pureeSkórka z cytryny - 8 gCukier - 80 gJajka - 3Sól - 2 gMasło - 150 g
-
Sos czekoladowy
Woda - 20 mlCukier - 70 gKakao - 20 gŚmietana kremówka 36 proc. - 50 ml
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Najpierw przygotuj krem z marakui. Ubij wszystko poza masłem na parze do uzyskania 78°C (aż krem zgęstnieje, ale jednocześnie nadal będzie puszysty). Ostudź masę do 50-60°C. Następnie dodaj pokrojone w drobną kostkę mocno schłodzone masło, cały czas dokładnie mieszając. Przełóż krem do rękawa cukier- niczego i wstaw do lodówki. Jeśli nie masz rękawa, krem zostaw w misce – będziesz go po prostu nakładać łyżką.
Przygotuj ciasto ptysiowe: zagotuj w garnuszku mleko, wodę, masło i sól. Kiedy płyn się zagotuje, dodaj mąkę i zmniejsz ogień na średni. Mieszaj drewnianą łyżką do momentu, aż ciasto będzie jedną zbitą masą. Zdejmij garnek z ognia, przełóż masę do miski i cały czas mieszając (teraz najlepiej rózgą), dodawaj po jednym jajku. Mieszaj cały czas, aż masa nabierze jednolitej konsystencji. Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego i nakładaj ptysie na papier do pieczenia (możesz to zrobić łyżką). Włóż do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz 15-20 minut.
W tym czasie przygotuj sos czekoladowy: wszystkie składniki wymieszaj w garnuszku i doprowadź do wrzenia. Gotuj 2 minuty, cały czas mieszając, i odstaw na bok do polewania ptysi. Upieczone ptysie ostudź, przekrój na pół i wypełnij kremem z marakui. Na koniec złóż i polej sosem czekoladowym.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory