Pyszne matiesy w sosie śmietankowym
Pyszne matiesy w sosie śmietankowym
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (8porcji)
-
Śledzie a la matias - 8 filetówCebula biała - 2Jabłka - 2 winneŚmietana 22 proc. - 25 dagOgórki konserwowe - 10 dagŚmietana kremówka 36 proc. - 150 mlCytryna - 1 łyżeczka sokuPieprz biały w ziarnach - 1 łyżkaChrzan - 1 łyżka tartegoCukier - do smakuLiść laurowy - 1Koperek - do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Namocz filety (12 godzin). Od czasu do czasu zmieniaj wodę. Cebule pokrój w cienkie krążki, obrane jabłka na kawałki, korniszony w cienkie plasterki. Wymieszaj obie śmietany z chrzanem, sokiem cytrynowym i ziarenkami pieprzu. Przypraw do smaku cukrem. Osącz śledzie, pokrój je na kawałki. W kamiennym garnku ułóż warstwę cebuli, jabłek i ogórków, potem połowę śledzi i listek laurowy. Polej połową sosu śmietankowego i ułóż kolejne warstwy z pozostałych składników. Wstaw na 2-3 dni do lodówki. Podawaj z małymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach, udekoruj koperkiem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory