Pyszny ślimak drożdżowy ze śliwkami i masą makowo-marcepanową
- Można zamrażać? Nie
Składniki (5porcji)
-
Mąka pszenna - 375 gDrożdże suszone - 1 torebka (7 g)Jajka - 1Żółtka - 1Masło - 100 gSól - szczyptaCukier - 80 gMleko 2.0 proc. - 300 mlMak niebieski - 75 g suchego zmielonegoCynamon - szczyptaMąka ziemniaczana - 10 gŚliwki - 750 g (najlepiej węgierki)Konfitura morelowa - 6 łyżekMarcepan - 50 g masy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zagniatamy ciasto z mąki, żółtka, drożdży, jajka, masła, soli, 60 g cukru i 150 ml ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, aby podwoiło objętość. Marcepan ścieramy na tarce, mieszamy z resztą cukru. Zagotowujemy 100 ml mleka z odrobiną soli, wsypujemy mak i cynamon, ponownie zagotowujemy. Dodajemy marcepan, mieszamy. Zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozprowadzoną uprzednio w odrobinie zimnej wody. Ciasto ponownie krótko zagniatamy, rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30x40 cm, kroimy wzdłuż na 3 pasy. Masę marcepanowo-makową wkładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy pośrodku pasków drożdżowego ciasta. Wolne (bez masy) brzegi ciasta smarujemy odrobiną mleka, zwijamy w rulony od szerszej strony. Powstałe rulony układamy spiralnie w tortownicy o średnicy 32 cm. Umyte, przekrojone na połówki oraz wypestkowane śliwki upychamy ciasno pomiędzy wałeczkami ciasta. Całość smarujemy resztą mleka i pieczemy 45 minut w 200°C. Gorące ciasto smarujemy podgrzaną i przetartą przez sito konfiturą morelową.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory