Ryba smażona z imbirem
Ryba smażona z imbirem
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Limonka - trzy łyżki soku i skórka otarta z jednejImbir - 5 cmSherry - dwie łyżki wytrawnego (może być wino ryżowe)Sos sojowy - dwie łyżkiCukier - dwie łyżeczkiRyba - 900 g takiej o zwartym białym mięsieMąka kukurydziana - trzy łyżeczkiOlej rzepakowy - 1.5 łyżkiDymka - pęczekBulion drobiowy - 200 ml (może być warzywny)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W miseczce mieszamy skórkę i sok z limonki, starty imbir, wino lub sherry, sos sojowy i cukier. Rybę kroimy w 2,5-centymetrowe kawałki, obsypujemy mąką kukurydzianą, w razie potrzeby strzepując jej nadmiar. Rozgrzewamy wok i polewamy go olejem. Gdy tłuszcz zaczyna dymić, wsypujemy do woka pokrojoną dymkę i smażymy przez minutę. Następnie dodajemy rybę i smażymy przez kolejną minutę; mieszając potrawę, uważamy, aby zbytnio nie połamać ryby. Dolewamy limonkową miksturę oraz wywar z kurczaka lub warzyw, całość doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Podajemy z ryżem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory