Sękacz z tortownicy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (0porcji)
-
Masło - 250 gMasło - 1 łyżka do posmarowania tortownicyCukier - 1 szklankaJajka - 6Rum - 1 łyżkaMigdały mielone - 50 gWanilia - 1/2 laskiMąka krupczatka - 3/4 szklankiMąka ziemniaczana - 1/2 szklankiCukier puder - 15 łyżekWoda - 2-3 łyżki (woda ma być gorąca)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem. Nie przerywając ucierania, dodajemy najpierw po jednym żółtku, a potem kolejno: rum, migdały, ziarenka wydrążone z rozkrojonej laski wanilii oraz oba rodzaje mąki. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy ją z masą. Na dnie natłuszczonej masłem tortownicy (o średnicy 24 cm) rozsmarowujemy 2 łyżki masy i pieczemy 5 minut w 200°C. Gdy pierwsza warstwa ciasta lekko się przyrumieni, wyjmujemy tortownicę z piekarnika. Na pierwszej upieczonej warstwie sękacza rozprowadzamy kolejne 2 łyżki masy i znowu wstawiamy tortownicę na 5 minut do piekarnika. Czynności te powtarzamy, aż skończy się ciasto. Upieczony i całkowicie ostudzony sękacz wyjmujemy z tortownicy. Robimy lukier, ucierając cukier puder z wodą lub sokiem z cytryny. Smarujemy ciasto i czekamy, aż lukier zastygnie.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory