Smażona gefilte fisz Claudii
Smażona gefilte fisz Claudii
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Cebula biała - jedna średniaJajka - dwaSól - dwie łyżeczkiCukier - dwie łyżeczkiPieprz biały mielony - do smakuMąka macowa - pół szklanki średnio drobnej mąkiRyba - kilogram filetów z różnych ryb (dorsza, soli, leszcza, morszczuka)Bułka tarta - do panierowaniaOlej rzepakowy - tłuszcz do głębokiego smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ćwiartki cebuli, jajka, sól, cukier i pieprz miksujemy na krem. Przekładamy do miski i mieszamy z mąką. Rybę kroimy na kawałki i miksujemy (z pulsacją) przez 5 sek (nie można dopuścić, aby zrobił się krem). Dodajemy rybę do mieszanki jajecznej i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 1/2 godz. Zwilżamy dłonie i formujemy z masy kulki wielkości dużego jajka. Obtaczamy dokładnie w mące lub bułce i smażymy w dobrze rozgrzanym tłuszczu przez ok. 6 min, aż staną się chrupiące i brązowe. Przewracamy raz. Odsączamy na papierowym ręczniku. Najczęściej serwujemy zimne, ale są pyszne również na ciepło.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory