Smażony karp podany z uszkami z kapustą i grzybami

Adam Adamczyk/Magazyn Kuchnia 06.12.2019 10:47
(brak ocen)
OCEŃ
Smażony karp podany z uszkami z kapustą i grzybami
Smażony karp podany z uszkami z kapustą i grzybami
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności trudny
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Przygotowujemy żel: sok i miód podgrzewamy do 70 st. C. Miksujemy z agarem w blenderze przez 3 minuty, przekładamy do płaskiego naczynia i wstawiamy do lodówki na 30 minut - powinna powstać galaretka. Przekładamy ją do wysokiego naczynia i miksujemy, aż uzyskamy konsystencję żelu. Robimy śnieg limonkowy: mieszamy wszystkie składniki, odstawiamy. Robimy czipsy: łączymy wszystkie składniki i smażymy na oliwie, aż czipsy stwardnieją - porcje ciasta trzeba rozsmarować na płasko na patelni, kształty mogą być dowolne. Przygotowujemy ciasto na uszka: wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy na elastyczną masę. Owijamy w folię do żywności i wstawiamy na godzinę do lodówki. Robimy farsz: kapustę płuczemy w zimnej wodzie, po czym zalewamy świeżą zimną wodą i gotujemy 45 minut z liściem laurowym i zielem angielskim. W drugim rondlu gotujemy grzyby (25-30 minut). Grzyby i kapustę odcedzamy, siekamy, łączymy ze sobą, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z masłem, studzimy. Ciasto cienko rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką, wykrawamy kółka. Na każde nakładamy porcję farszu i sklejamy, formując uszka. Gotujemy w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię (parę minut), odsączamy z wody, trzymamy w ciepłym miejscu. Filetujemy karpia (patrz zdjęcia poniżej), każdy filet dzielimy na połowę, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na maśle najpierw skórą do dołu 5-7 minut, po czym obracamy i smażymy jeszcze kilka minut. Komponujemy potrawę: obok uszek i karpia kładziemy na talerzach czarny czips, dekorujemy pomarańczowym żelem oraz śniegiem limonkowym.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.