Smażony karp podany z uszkami z kapustą i grzybami
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Karp - jeden o wadze jednego kilogramaMasło - 60 ml klarowanegoSól - do smaku
-
Żel z pomarańczy
Miód pszczeli - 10 ml lipowegoAgar-agar - jeden gram
-
Śnieg limonkowy
Limonka - sok z jednej limonkiMasło - 5 ml palonegoMaltodekstryna - 10 g
-
Czipsy z sepią
Woda - 100 mlMąka pszenna - 30 gOliwa - 50 mlSepia - 2 ml
-
Ciasto pierogowe
Mąka pszenna - 100 gSemolina - 150 gŻółtka - czteryJajka - dwaOliwa - 25 mlWoda - 50 mlSepia - 2 ml
-
Farsz
Kapusta kiszona - 200 gLiść laurowy - jedenZiele angielskie - trzy ziarnaGrzyby suszone - 20 g, wcześniej namoczonychMasło - 50 gSól - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotowujemy żel: sok i miód podgrzewamy do 70 st. C. Miksujemy z agarem w blenderze przez 3 minuty, przekładamy do płaskiego naczynia i wstawiamy do lodówki na 30 minut - powinna powstać galaretka. Przekładamy ją do wysokiego naczynia i miksujemy, aż uzyskamy konsystencję żelu. Robimy śnieg limonkowy: mieszamy wszystkie składniki, odstawiamy. Robimy czipsy: łączymy wszystkie składniki i smażymy na oliwie, aż czipsy stwardnieją - porcje ciasta trzeba rozsmarować na płasko na patelni, kształty mogą być dowolne. Przygotowujemy ciasto na uszka: wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy na elastyczną masę. Owijamy w folię do żywności i wstawiamy na godzinę do lodówki. Robimy farsz: kapustę płuczemy w zimnej wodzie, po czym zalewamy świeżą zimną wodą i gotujemy 45 minut z liściem laurowym i zielem angielskim. W drugim rondlu gotujemy grzyby (25-30 minut). Grzyby i kapustę odcedzamy, siekamy, łączymy ze sobą, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z masłem, studzimy. Ciasto cienko rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką, wykrawamy kółka. Na każde nakładamy porcję farszu i sklejamy, formując uszka. Gotujemy w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię (parę minut), odsączamy z wody, trzymamy w ciepłym miejscu. Filetujemy karpia (patrz zdjęcia poniżej), każdy filet dzielimy na połowę, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na maśle najpierw skórą do dołu 5-7 minut, po czym obracamy i smażymy jeszcze kilka minut. Komponujemy potrawę: obok uszek i karpia kładziemy na talerzach czarny czips, dekorujemy pomarańczowym żelem oraz śniegiem limonkowym.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory