Składniki (6porcji)
-
Jajka - 10Kiełbasa biała - 800 g surowejSzczypiorek - 1 posiekany pęczekNatka pietruszki - 1 posiekany pęczekGałka muszkatołowa - 1/2 łyżkiMusztarda rosyjska - 1 łyżkaSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuMąka pszenna - 125 gBułka tarta - 150 gOlej rzepakowy - do głębokiego smażeniaOliwa - 3 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do rondla z zimną wodą wkładamy 8 jajek, gotujemy 3-4 minuty, licząc od zagotowania się wody. Hartujemy w zimnej wodzie, obieramy. Wyciskamy mięso z osłonek kiełbasy, dodajemy zioła, gałkę, musztardę. Solimy i pieprzymy, wyrabiamy, dzielimy na 8 porcji.
Lepimy z nich kulki, spłaszczamy je na owalne placuszki (najlepiej robić to rękami oprószonymi mąką). Każde jajko obtaczamy w mące, układamy pośrodku jednego mięsnego placuszka, obklejamy masą ze wszystkich stron. Potem panierujemy kolejno w mące, 2 roztrzepanych jajkach i tartej bułce.
Rozgrzewamy olej do 150°C. Jeśli nie mamy ani frytownicy, ani termometra kuchennego, robimy próbę, wrzucając na gorący olej kawałek ziemniaka - jeśli szybko się przyrumieni, można smażyć. Wkładamy jajka, smażymy 4 minuty, odwracając w trakcie smażenia. Przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Jajka podajemy, gdy tylko lekko ostygną - świetnie smakują z korniszonami albo marynowaną cebulką.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory