Szpecle

Łukasz Żuchowski/Magazyn Kuchnia 29.01.2020 17:09
(brak ocen)
OCEŃ
Szpecle
Szpecle
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Oddzielamy żółtka od białek, z białek ubijamy sztywną pianę. Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, pianę z białek, wodę gazowaną, sól i mieszamy na ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Przekładamy do rękawa cukierniczego lub foliowego worka z odciętym rożkiem. W głębokim garnku gotujemy osoloną wodę, mieszamy łyżką, aby powstał wir, wlewamy ciasto jednolitym strumieniem, gotujemy 2 minuty od wypłynięcia. Bawarskie kluseczki pszenne świetnie smakują z wędzonym wiejskim twarogiem, dymką i masłem lub do smażonej wątróbki.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.