Składniki (6porcji)
-
Herbatniki - 200 g pokruszonych (czekoladowych)Brązowy cukier demerara - 1 łyżkaSól - szczyptaMasło - 100 g roztopionego i studzonegoCukier - 1 czubata szklankaŚmietana kremówka 36 proc. - 1 szklankaŚmietana 30 proc. - 1 szklankaOrzechy ziemne - 1 szklanka prażonych i solonychSerek philadelphia - 250 gCukier - 1/4 szklankiCukier waniliowy - 1 opakowanieSól - szczyptaMasło orzechowe - 1 i 1/4 szklankiŚmietana 30 proc. - 1 szklankaCzekolada gorzka - 200 g posiekanejŚmietana 30 proc. - 1 szklanka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozgrzewamy piekarnik do 170-180°C. Mieszamy wszystkie składniki ciasta, wylepiamy nim dno i boki formy na tartę, pieczemy 8-10 minut, studzimy. Robimy karmel: cukier rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody i podgrzewamy 10-12 minut, stale mieszając, aż masa zrobi się jasnozłota. Zdejmujemy z ognia i powoli wlewamy śmietankę, uważając, aby się nie oparzyć (karmel będzie pryskał). Ponownie podgrzewamy, mieszając, aż powstanie jednolita masa. Przelewamy do miski, mieszamy ze śmietanką tortową. Kiedy karmel wystygnie, wstawiamy go do lodówki, aby trochę zgęstniał (40-50 minut), a potem mieszamy z orzeszkami. W czasie gdy karmel stygnie, robimy mus: ucieramy serek z cukrem, cukrem waniliowym i solą, dodajemy masło orzechowe i ucieramy dalej, aż składniki się połączą. Ubijamy śmietankę na sztywno, porcjami dodajemy do masy. Na ostudzony czekoladowy spód wylewamy karmel, a na nim rozsmarowujemy mus. Wstawiamy na 30 minut do lodówki. Robimy polewę, mieszając czekoladę z gorącą śmietanką. Wyjmujemy tartę z lodówki, wierzch pokrywamy polewą. Ponownie wstawiamy do lodówki co najmniej na pół godziny, aby polewa całkowicie zastygła.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory