Tarta makowa z kremem cytrynowym i marakują

Tomek Woźniak/Magazyn Kuchnia 15.12.2019 01:11
(brak ocen)
OCEŃ
Tarta makowa z kremem cytrynowym i marakują
Tarta makowa z kremem cytrynowym i marakują
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (10porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Wyściełamy formę na tartę ciastem, które nakłuwamy widelcem. Pieczemy 15 minut na złoty kolor. W tym czasie przygotowujemy krem cytrynowy, ucierając na puszystą masę żółtka z cukrem, wanilią i skórką cytrynową. Podgrzewamy mleko (nie zagotowujemy!) i stopniowo, nie przerywając ucierania, łączymy z żółtkami. Podpieczony spód pokrywamy centymetrową warstwą maku i polewamy masą cytrynową. Pieczemy jeszcze 30 minut, aż krem stężeje. Na końcu posypujemy cukrem i karmelizujemy przy użyciu ręcznego palnika. Tartę podajemy schłodzoną i udekorowaną miąższem marakui.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.