Tarta makowa z kremem cytrynowym i marakują
Tarta makowa z kremem cytrynowym i marakują
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (10porcji)
-
Ciasto kruche - jedna porcja (ok. 250 g)Mak niebieski - 200 gŻółtka - czteryCukier - 100 g i dodatkowy do posypania tartyEkstrakt waniliowy - jedna łyżeczkaCytryna - skórka z jednej cytrynyMleko 2.0 proc. - 200 mlMarakuja - jedna
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Wyściełamy formę na tartę ciastem, które nakłuwamy widelcem. Pieczemy 15 minut na złoty kolor. W tym czasie przygotowujemy krem cytrynowy, ucierając na puszystą masę żółtka z cukrem, wanilią i skórką cytrynową. Podgrzewamy mleko (nie zagotowujemy!) i stopniowo, nie przerywając ucierania, łączymy z żółtkami. Podpieczony spód pokrywamy centymetrową warstwą maku i polewamy masą cytrynową. Pieczemy jeszcze 30 minut, aż krem stężeje. Na końcu posypujemy cukrem i karmelizujemy przy użyciu ręcznego palnika. Tartę podajemy schłodzoną i udekorowaną miąższem marakui.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory