Tarta z masą marcepanową i figami

Honorata Piwowarska/Magazyn Kuchnia 10.12.2019 18:55
(brak ocen)
OCEŃ
Tarta z masą marcepanową i figami
Tarta z masą marcepanową i figami
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (5porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

żółtka ucieramy z cukrem. Ucierając, dodajemy miękkie masło. Mąkę i proszek przesiewamy, wyrabiamy z masą żółtkową na jednolite ciasto. Owijamy folią, wkładamy na 30 minut do lodówki. Ciasto wałkujemy na grubość 5 mm, układamy w okrągłej, metalowej formie wyłożonej papierem do pieczenia, formując brzeg. Dno nakłuwamy widelcem. Chłodzimy kolejne 30 minut. Na nadzienie masło topimy, studzimy. Marcepan kroimy na kawałki, miksujemy, dodając jajka, a następnie masło. Figi kroimy na plasterki, a jeśli są bardzo dojrzałe to na cząstki. Masę marcepanową wylewamy na schłodzone ciasto, układamy figi. Brzegi ciasta smarujemy mlekiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na ok. 25 minut. Studzimy. Konfiturę morelową lekko podgrzewamy, smarujemy ciasto; możemy posypać je także uprażonymi płatkami migdałowymi.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA