Wywar rybny
Wywar rybny
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (0porcji)
-
Ryba - kilogram resztek rybnych (łby i grzbiety szlachetnych, chudych ryb; od razu należy usunąć skrzela, bo od nich zupa będzie gorzka)Cebula biała - cebulaCzosnek - dwa ząbkiPor - jedenMarchewka - jedna lub dwieSeler naciowy - dwie łodygiKoper włoski (fenkuł) - jedenWino białe - pół litraLiść laurowy - dwa liściePieprz biały w ziarnach - łyżeczkaSól - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Resztki rybne myjemy. Cebulę obieramy, grubo siekamy. Czosnek miażdżymy. Pora, marchew, seler i koper myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Łby i grzbiety ryb oraz wszystkie jarzyny wkładamy do garnka, wlewamy 1 1/4 l wody oraz wino, dodajemy liście laurowe i pieprz. Po zagotowaniu zdejmujemy pokrywkę i gotujemy na średnim ogniu 20-30 min, od czasu do czasu zbierając pianę. Po ugotowaniu odcedzamy wywar, wlewamy z powrotem do garnka i odparowujemy, aż pozostanie 1 l wywaru. Solimy do smaku. Wywar można zamrozić.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory