Brokuły - właściwości
Brokuły można wykorzystać zarówno jako główny składnik dań, jak i dodatek do różnych potraw. Smakują dobrze na ciepło i na zimno, więc sprawdzą się nie tylko jako obiad, ale także jako element sałatki. Należą do najzdrowszych warzyw na świecie!
Brokuły mają dużą zawartość błonnika, przez co wspomagają trawienie i sprawiają, że dłużej czujemy się nasyceni. Zawierają duże ilości potasu, wapnia, kwasu foliowego, a także witaminy A i C. Powinny po nie sięgać zatem osoby z nadciśnieniem tętniczym, osłabioną odpornością oraz kobiety w ciąży.
Brokuł - gotowanie
Jak gotować brokuły? Jeśli tylko są one odpowiednio przygotowane, mają działanie antynowotworowe ze względu na obecność silnego przeciwutleniacza, sulforafanu. By zachowały te właściwości, najlepiej gotować je na parze w temperaturze około 75*C.
Ponadto brokuły można także blanszować – należy zalać gotować je przez 2-3 minuty w gorącej wodzie, a następnie wyjąć na durszlak i przelać zimną wodą. Zachowają wtedy intensywny zielony kolor i będą chrupkie.
Ile gotować brokuły, jeśli decydujemy się na tradycyjne ich przygotowanie? Brokułom wystarczy około 10-12 minut. Po tym czasie powinny być miękkie.
Pomysły na dania z brokułem
Zapiekanka z brokułami
- 1 brokuł
- około 200 g ugotowanego makaronu razowego
- około 200 g pieczarek
- dwa ząbki czosnku
- jajko
- dwie łyżki jogurtu naturalnego
- trzy łyżki mleka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Brokuła umyj, obierz z liści, odkrój twarde łodygi. Podziel go na różyczki.
- Czosnek wyciśnij w wyciskarce, pieczarki pokrój na ćwiartki. W misce wymieszaj wszystkie składniki z makaronem i wysyp do naczynia żaroodpornego.
- Do kubeczka wbij jajko, dodaj mleko i jogurt, a także przyprawy i rozmieszaj. Taką mieszanką zalej makaron z dodatkami.
- Piecz pod przykryciem przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Tarta z brokułami, tuńczykiem i serem pleśniowym
Na ciasto:
- 200 g mąki krupczatki + mąka do podsypania
- 125 gramów zimnego masła
- 1 jajko
- 2 łyżki zimnego gęstego jogurtu
- łyżeczka soli
Nadzienie:
- połowa brokuła
- trójkąt sera pleśniowego
- tuńczyk z puszki lub słoiczka
- pomidor
- czosnek w proszku, zioła prowansalskie
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Przygotuj ciasto: mąkę przesiej przez sitko i posiekaj z zimnym masłem. Wbij jajko, dodaj jogurt i sól, szybko zagnieć. Zawiń w czystą bawełnianą ściereczkę i włóż do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie wyjmij je i rozwałkuj, a następnie wyłóż nim formę na tartę.
- Całą powierzchnię ponakłuwaj, by się nie podnosiło w trakcie pieczenia. Możesz także położyć na nim papier do pieczenia i wysypać suchą ciecierzycę lub groch.
- Piecz przez 15 minut w 180 stopni Celsjusza.
- Przygotuj nadzienie: Brokuł umyj, obierz z liści, odetnij twarde łodygi i podziel na różyczki. Pomidora pokrój w kostkę.
- Na zapieczonym cieście wyłóż tuńczyka (jeśli był w sosie własnym, możesz wymieszaj go z dwiema łyżkami oliwy), pomidory, brokuła i ser. Dopraw przyprawami do smaku.
- Piecz przez około 15 minut w 180 stopni Celsjusza, aż ciasto będzie rumiane.