11 listopada
-
Rzadko ją jemy, a to jedno z najzdrowszych mięs. Dietetyczka zachwala i podpowiada, jak ją zrobić
Gęsina, obok rogali świętomarcińskich, jest drugim najważniejszym symbolem kulinarnym 11 listopada. Z pewnością każdy choć raz usłyszał słynne powiedzenie, że "gęsina najlepsza na świętego Marcina". Rzeczywiście jest w tym stwierdzeniu sporo prawd...
-
Fenomen rogali marcińskich. Słodki ulep czy ambrozja? Cukierniczka z Poznania: Mamy się czym chwalić
Listopad w Poznaniu to czas absolutnie wyjątkowy, bowiem w tym miesiącu przypada jedno z najważniejszych świąt dla każdego mieszkańca tego miasta. Oprócz tego, że 11 listopada świętujemy Dzień Niepodległości, to tego samego dnia obchodzi się...
-
Porównałyśmy rogale od Gessler i poznańskie z certyfikatem. Werdykt? "W życiu bym nie kupiła"
Rogale świętomarcińskie to symbol 11 listopada. Jednak tylko oryginalne, z certyfikatem, mogą nosić tę nazwę. Pozostałe nazywane są więc np. rogalami marcińskimi, rogalami z białym makiem lub rogalami na 11 listopada. Czy jednak różni je tylko...
-
Słynny "kanciak" ruszy przez Warszawę. Wsiądź do niego, a otrzymasz słodką niespodziankę
W czwartek, 7 listopada przez Warszawę przejedzie słynny tramwaj "kanciak". Pasażerowie będą mieli okazję nie tylko przejechać się zabytkowym pojazdem, ale także spróbować tradycyjnego rogala świętomarcińskiego. Znamy trasę przejazdu tramwaju -...
-
Rogale marcińskie są już u Gessler. Jeszcze droższe niż rok temu. Cena przebiła magiczną barierę
Rogale świętomarcińskie na 11 listopada są jak pączki na tłusty czwartek. Wywodzą się z Poznania, ale zdobyły popularność w całej Polsce, przy czym trzeba podkreślić, że nie wszędzie mogą się tak nazywać. Nafaszerowane masą makową wypieki sezonowo...
-
To jeden z ulubionych wypieków Polaków. Czekają na niego przez cały rok. Święto coraz bliżej
Rogal świętomarciński to symbol 11 listopada przede wszystkim w Poznaniu, ale też w niektórych innych częściach Wielkopolski. Tylko certyfikowane cukiernie w tym regionie mogą używać oficjalnej nazwy wypieku. W innych częściach Polski przygotowuje...
-
Obiad na miarę marszałka Józefa Piłsudskiego. Zajadałby się nim z uśmiechem na twarzy
Narodowe Święto Niepodległości, obchodzone 11 listopada, zbliża się wielkimi krokami. W ten dzień warto przygotować uroczysty obiad, nawiązujący do historii polskich kulinariów. Jakimi potrawami zajadał się swego czasu marszałek Józef Piłsudski?...
-
Jedni "cały rok czekają", inni "nie lubią", ale świętują. Zapytałam poznaniaków o rogale świętomarcińskie
Jestem poznanianką z babki prababki, więc rogale świętomarcińskie na 11 listopada są częścią mojej tożsamości. Chociaż słodkie wypieki tradycyjnie jemy na Święto Niepodległości, to są one tu uwielbiane do tego stopnia, że pojawiają się wraz z...
-
Propozycje na obiad niepodległościowy, które zrobią furorę. Zajadał się nimi marszałek Józef Piłsudski
Narodowe Święto Niepodległości obchodzimy 11 listopada. Warto uczcić je świątecznym obiadem. Warto tego dnia nieco zaszaleć i przygotować posiłki, które wybrałby marszałek Józef Piłsudski. Zaskoczenie gości będzie gwarantowane. Zorganizujesz w koń...
-
Nie wszędzie kupisz oryginalne rogale świętomarcińskie. Te cukiernie sprzedają certyfikowane
Rogale świętomarcińskie to poznański symbol 11 listopada. Tego dnia odbywają się tam Imieniny ulicy Święty Marcin, a poznaniacy objadają się słodkimi wypiekami. Sława rogali dotarła też poza granice Wielkopolski, jednak warto wiedzieć, że...
- Jak upiec ziemniaki w piekarniku, żeby były chrupiące? Tak wyjdą idealne
- Dodaj coś innego do pieczarek zamiast kapusty. Wyjdą obłędne
- Wiele kobiet ma ten problem. Jest metoda, która może pomóc. Liczy się systematycznośćMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Zaczynają spychać jajecznicę w cień. Będziesz robić je co weekend
- Pociecha Proboszcza. Prosty deser bez pieczenia, idealny do kawy
- Na święta podam tego łososia. Znajomi pytają o niego już w listopadzie
- Jeśli rzadko jadasz owoce, nie rozwiążesz tego quizu. Pobijesz średnią?
- Jeśli rzadko jadasz owoce, nie rozwiążesz tego quizu. Pobijesz średnią?
- Masz kaszę i twaróg? W kilka minut zrobisz z nich genialne placuszki
- Jak zrobić salceson? Swojską wędlinę zrobisz w pysznego mięsa
-
Megasoczysta pierś z gęsi. Skórka będzie złota, ale musisz wiedzieć o niej ważną rzecz
Listopad to zdecydowanie miesiąc gęsiny i chociaż niestety wciąż sięga po nią niewielu Polaków, to trzeba przyznać, że ci, którzy od niej stronią, wiele tracą. Przygotowanie gęsiny niektórym wydaje się trudne i boją się, że mięso wyjdzie suche i...
-
Zaczyna się szał na rogale świętomarcińskie. Przepis na ten przysmak prosto z Poznania
Rogale świętomarcińskie to niekwestionowany symbol obchodów 11 listopada w Poznaniu. Przy czym nie dotyczy on Święta Niepodległości, a imienin ulicy św. Marcin, które odbywają się tego samego dnia. Poznaniacy zjadają wówczas rogale na pęczki, choć...
-
Gęś pieczona na obiad. Tradycyjny przepis nie tylko na 11 listopada - smakuje wybornie!
Stare polskie przysłowie mówi, że "najlepsza gęsina na świętego Marcina", czyli właśnie na 11 listopada. Tego dnia gęś pieczona na obiad to wręcz patriotyczny obowiązek. Tradycyjny przepis jest co prawda dość czasochłonny, ale efekt wart jest...
-
Co takiego niezwykłego jest w rogalach świętomarcińskich, że kocha je cała Polska? "To tradycja i legendy"
11 listopada to Święto Niepodległości, ale także Dzień Świętego Marcina, który jest hucznie obchodzony zwłaszcza w Poznaniu. Właśnie tam, przeszło 150 lat temu, powstał przepis na najsławniejsze polskie rogale. Co takiego niezwykłego jest w rogala...
-
Gęsina na Świętego Marcina. Trzy przepisy z efektem wow - takich pączków i pieczeni na pewno nie jedliście
Tradycja jedzenia gęsiny w Polsce sięga już XVI wieku. Niestety, obecnie na naszych stołach spotyka się ją dużo rzadziej, najczęściej z okazji 11 listopada. Wielka szkoda, ponieważ gęsina jest nie tylko zdrowym, ale przede wszystkim smacznym mięse...
-
Poznaniacy wybrali najlepsze rogale świętomarcińskie. Cztery cukiernie nie mają sobie równych
Gdzie są najlepsze rogale świętomarcińskie? Oczywiście, że w Poznaniu. Jednak chociaż słodkie wypieki muszą być przygotowywane według ściśle określonej receptury, to nie wszędzie smakują tak samo. Poznaniacy wybrali cztery piekarnie, w których...
-
Pierogi z gęsiną idealne na obiad 11 listopada. Sekretem smaku jest farsz - jeden dodatek może budzić zastanowienie
Pierogi z gęsiną to świetna opcja obiadowa na 11 listopada, kiedy przypada także dzień świętego Marcina, a jak wiadomo "Na świętego Marcina na stołach gęsina". Przepis na pierogi z gęsią jest bardzo prosty, a farsz jest aromatyczny i kremowy. Jaki...
-
Rogale świętomarcińskie - specjał na 11 listopada. Cukiernicy z Poznania zdradzili tradycyjną recepturę
Rogale świętomarcińskie to dla Poznaniaków niemalże świętość. Co roku w listopadzie można dostać je w każdej cukierni, jednak tylko te z certyfikatem przygotowywane są według tradycyjnej receptury. Cukiernicy uchylają jednak rąbka tajemnicy i...
-
Rogale świętomarcińskie. Podajemy przepis, z którym zrobicie poznańskie smakołyki 11 listopada
Rogale świętomarcińskie to poznańska tradycja, która trwa jużod ponad 130 lat. Podajemy przepis, z którym będziecie mogli zrobić poznańskie rarytasy 11 listopada. Bardzo słodkie, pełne makowego nadzienia, będą wyjątkowym specjałem na waszych stołach.
-
Rogale świętomarcińskie. Skąd wzięła się poznańska tradycja? Jej historia sięga końca XIX wieku
Rogale świętomarcińskie pojawiły się pod koniec XIX wieku. W skład ich nadzienia wchodzi biały mak i bakalie. Skąd pochodzi poznańska tradycja? Wszystko zaczęło się za sprawą apelu proboszcza parafii pw. św. Marcina.
-
"Poznaniacy nie obchodzą 11 listopada jako Święta Niepodległości, tylko jako 'święto rogala'"
Jem go zawsze, gdy jestem w Poznaniu. Lukrowo-makowy hedonizm zawinięty w drożdżowym cieście z zakrzywionymi rogami. I mogę zjeść naraz najwyżej pół. Potem pół godziny przerwy i pół kawy, po czym może wjechać drugie pół oraz kolejne pół kawy....
-
Rogale marcińskie to symbol Poznania i 11 listopada. Jak je zrobić w domu? Prosty przepis
Poznaniakom trzeba przyznać jedno - doskonale wiedzą, jak rozgromić ponury nastrój listopada: oczywiście przygotowując rogale marcińskie! Świeżość ciasta, aromat makowego nadzienia i słodycz lukru sprawią, że zapomnicie o chłodzie czekającym na...