Nie musisz kupować tego dziwnego, drogiego, niebieskiego płynu, żeby porządnie się nawodnić podczas treningu. Najprostszy napój izotoniczny możesz sobie zrobić w domu. Pij w trakcie i po treningu. PS. Mamy radę dla maturzystów - jeśli nie wiecie, jak napisać słowo napój - przez "u", czy "ó" napiszcie "picie"!
Nie wiemy czy ciasto zebra bez pieczenia robi się w czasie świąt na Sawannie, ale w Polsce można je zrobić nie tylko na święta.
Choinki są super, bo chowa się pod nimi prezenty. Mają jednak pewne wady. Kłują, gubią igły i zajmują miejsce. My wymyśliliśmy choinkę prawie idealną. Prawie, bo posiada jedną wadę: szybko się kończy. Ale obiecujemy, że do kolejnych świąt udoskonalimy ten przepis.
Czy wiecie skąd wzięła się nazwa "uszka"? My też nie. I w sumie chyba nie chcemy wiedzieć. Wystarczy nam to, że są pycha!
Są takie domy, w których jest kilka choinek, bo każdy ma swoją koncepcję na dekoracje. Podczas gdy inni martwią się o drzewko, my martwimy się o jedzenie. Akceptujemy różne świąteczne ozdoby, ale choinkę pieczmy już sami. Nasze drzewko lubi się sobą dzielić. Dla każdego po gałązce.
Żeby mieć gwarancję okazałych prezentów trzeba: kupić wysoką choinkę lub postawić drzewko na podwyższeniu. Jeśli nie jesteś przekonany, czy Twoja rodzina zrozumie aluzję, że liczysz na coś naprawdę dużego, zrób chociaż piętrowe ciastka. Te z pewnością przyniosą Ci wiele radości.
Żeby po wigilijnych wypiekach przy zapinaniu spodni, nie zamieniać się w muffina, trzeba zaopatrzyć się w wyższe spodnie. A muffiny polecamy upiec i odświętnie je udekorować - w mikołaja, renifera, choinkę i bałwana. Życzymy ciepłych Świąt, a pamiętajmy im więcej ciałka tym cieplej!
Sałatka, którą przedstawiamy, to tradycyjny przepis, ale nie gości na naszych stołach za często. Warto się skusić na tę wyjątkową gamę smaków i kolorów, bo kto powiedział, że sałatka śledziowa musi być nudna? Mniam!
Zawsze po Świętach zostaje Ci za dużo wypieków? Mamy rozwiązanie! Przygotuj nasze ciastka, które mogą trochę poleżeć w teorii. Prawda jest taka - są tak dobre, że żaden ciastek się nie ostatnie na "po Świętach".
Można zrobić domowe kluski z makiem, jak jest się ambitnym. A jak jest się leniwym, to przygotowuje się kluski leniwe z makiem. Haps pyta: skoro obydwie wersje są pyszne, po co się przemęczać?
Chociaż swojego czasu barszcz zdobył dużą popularność za sprawą Barszczu Sosnowskiego, my dobrze wiemy, że barszcz powinien nam się kojarzyć z daniem jedzonym raz w roku - na Wigilię. I nawet jeśli nie jesteś Sosnowskim, to też poradzisz sobie z ugotowaniem tej zupy.
Cała rodzina myśli, że masz dwie lewe ręce do pieczenia? Zrób szach mat, stawiając przed nimi to ciasto. To tort szachownica z dodatkiem świątecznej wersji Pryncypałek.
Czasem robimy przepisy na przekór. Kiedy wszyscy pieką pierniczki, makowce i serniki, my robimy tartę. I to taką, na słonych krakersach ze słodkim nadzieniem. Efekt? Goście mają już dosyć świątecznych ciast (które jedzą od miesiąca na różnych wigiliach) i nasza tarta znika w mgnieniu oka.
Śledź po włosku dla odważnych według Adriany Marczewskiej. Ojciec będzie zachwycony. Ojciec chrzestny też. Upewnij się jednak, że dla wszystkich śledzia wystarczy, aby przy świątecznym stole nie doszło do wendety za zjedzenie ostatniego kawałka.
Śledź w oleju i cebuli według Adriany Marczewskiej. Choinka ubrana. Prezenty są. Goście są. I wtedy wkracza on: cały w cebuli. Tradycyjny śledź, bez którego nie mogą się odbyć żadne święta Bożego Narodzenia.
Oto pierogi z kapustą i grzybami według szefa kuchni Kuby Korczaka. Z takich pierogów będzie dumna nawet najbardziej wymagająca i przywiązana do tradycji babcia. Nie oprze im się także wybredna ciotka. Zresztą trudno krytykować z pełną buzią.
Jeśli lubisz dobre śledzie i chciałbyś je przygotowac ekspresowo, polecamy nasz przepis na śledzie po japońsku. Nazwa tego galicyjskiego dania pochodzi od wojny japońsko-rosyjskiej, która wybuchła w 1904 roku. W naszym wypadku jedyna wojna, jaka może się zdarzyć, to o ostatni kawałek tej przystawki. Zróbcie dużo!
Dla fanów tatara z wołowiny mamy ciekawą propozycję. Żeby nie znudziła wam się ta klasyczna przystawka, idealna do dobrze schłodzonej, znanej wam substancji, spróbujcie czasem tatara ze śledzia. Smak niepowtarzalny - zapewniamy. No i to nie jest tak, że jednym kęsem zdradzicie tatara wołowego. Serio!
Sernik królewski łączy w sobie przynajmniej dwie rzeczy, które sprawiają, że nasze serca biją szybciej. Pyszna, puszysta masa serowa w duecie z kruchym kakaowym ciastem to jeden z ulubionych deserów Polaków. Nie mogło go również zabraknąć w kuchni Hapsa. Zapraszamy!
Czy wiesz dlaczego lubimy makowca? Bo jak ktoś ukradkiem nam go podjada, to jesteśmy w stanie szybko to zweryfikować. Każemy delikwentowi się uśmiechnąć i widzimy po zębach, czy podkradł nam kawałek.
Śledź wędzony według Adriany Marczewskiej. Jeśli w twojej kuchni podenerwowana mama zwykle robi przed świętami zadymę, pokaż jej, że ty też potrafisz. Postaw na zadymę kontrolowaną i zajmij się śledziem. Mama zaniemówi z wrażenia.
Piernik wcale nie musi być stary, żeby był dobry. Wystarczy zrobić piernika według naszego przepisu i od razu będzie się nadawał do zjedzenia.
Uważasz, że w twoim domu podaje się najlepszą sałatkę jarzynową? Słuchaj, nie ty jeden! Musimy to sprawdzić. Wystarczy, że nas zaprosisz na sałatkę i powiemy ci, czy jest lepsza niż w domach innych fanów hapsa. PS: jesteśmy totalnie nieobiektywni i da się nas przekupić jedzeniem.
Czy ty też za dzieciaka mówiłeś cymamon? Nawet jeśli teraz mówisz dobrze, to i tak wiemy, że twoje zamiłowanie do ciastek jest takie, jak w dzieciństwie. Z tego się nie wyrasta!
Jeśli spędzasz święta z obcokrajowcami i każdy z was mówi w innym języku, mamy sposób na poprawienie komunikacji. Stawiasz na stole pierniczki i wtedy każdy czuje, że mówisz do niego wesołych Świąt i że jest jak w domu.
Makowiec kojarzy ci się z pieczonym ciastem zawijanym w roladę? Taki makowiec robiła twoja prababka, babka, ciotka i stryj. Ale ty zrób w tym roku makowiec po swojemu. Wszystkie chwyty dozwolone, choć rekomendujmy ci nasz przepis. Łatwy i bez pieczenia!
Wiesz, co jest pięknego w randkach w czasie świąt? Wszyscy pachną rybą, więc śledź nie będzie przeszkodą na drodze do waszego pocałunku!
Jesień to dla wielu smutne pożegnanie z beztroskim latem, wakacjami i ciepełkiem. Ale nie ma tego złego - nasza zupa dyniowa poprawi każdy humor i rozgrzeje każde ciało lepiej niż smażenie się na plaży.
Jak jesień, to śliwki, a jak śliwki - to tarta. Ale nie byle jaka, bo z migdałową kruszonką. Czy może być lepsze zestawienie? Jeśli macie wątpliwości, po prostu ją zróbcie i przyznajcie, że w tej kwestii mieliśmy rację.
Witamy w kolejnym odcinku szkoły przygotowywania przetworów z Hapsem. Dzisiaj nauczysz się, jak przygotować marynowaną paprykę. Na rodzinnym przyjęciu nie może jej zabraknąć, więc bądź uważny i grzecznie wykonuj polecenia, by potem, gdy cała rodzinka zasiądzie do do stołu, na pytanie: "A kto zrobił taką cudowną paprykę" błysnąć zębami, wyciągnąć i odpowiedzieć: "JAAAAAAA".
Jeśli "seler naciowy" brzmi dla ciebie strasznie, a w kwestii koktajli jesteś zielony, musisz wykorzystać tę zależność bez dwóch zdań. Zaopatrz się w zapas selera naciowego, ogłoś się mistrzem koktajli i rozpocznij produkcję zielonych smoothies. Nie czujesz się przekonany? Spójrz na listę składników. Jak ją najprościej opisać? Nam do głowy przychodzi tylko "pycha", "samo zdrowie" i "zrobić natychmiast".
Kalafior większości z nas kojarzy się z domowym obiadem - ugotowanym i polanym wspaniałą mieszanką bułki tartej oraz masła. Dla niektórych klasyka, dla innych nuda. A gdyby tak odczarować to kapitalne warzywo pełne witamin i minerałów? Zapewniamy, że dzięki naszym propozycjom dzieciaki oraz kalafiorowi malkontenci przekonają się do tych smaków. Oto cztery sposoby na dania z kalafiorem. Smacznego!
Kiedyś, żeby wyprowadzić rodziców lub nauczycieli z równowagi, stosowało się broń dźwiękową - np. drapało paznokciami po tablicy lub kroiło styropian. Dzisiaj styropian też jest świetną bronią, ale na to, żeby kogoś udobruchać. Pieczesz ciasto styropian, dajesz go delikwentowi i automatycznie przestaje marudzić.
Tu nie chodzi o to, że piwo i mięso to genialne połączeni smakowe. Ani o to, że mięso jest miękkie i soczyste, a skórka słodka i chrupiąca. Przygotowywanie mięsa w ten sposób to cały styl życia. To sposób, w jaki widzisz świat, twój stan umysłu. Pokaż kim jesteś naprawdę. Upiecz tego kurczaka i chodź z podniesiona głową!
Ten koktajl ma wspaniałe właściwości, najważniejsze to oczyszczanie organizmu z toksyn i spalanie nadmiaru tłuszczu. Jego działanie obejmuje także pozostałe sfery życia: przejdzie ci uczulenie na pracę i kurz, będziesz lepszy w łożku, szybszy w sporcie, będziesz także pisał zabawniejsze posty na FB - no mega. A dłuższe stosowanie daje wspaniałe efekty odmładzające.
Przemysł kaszarski w Polsce ma się świetnie właśnie dzięki takim obiadom jak ten. Nie zagryzaj młodej kapusty czerstwym chlebem, skoro możesz wpłynąć na polepszenie gospodarki naszego państwa i na stan twoich włosów i paznokci.
Lubisz kebaby, ale ulubiona budka, w której ją kupowałaś/eś jest zamknięta? Nic straconego! Zrób własnego kebaba i już nigdy nie uzależniaj się od innych.
Nasz drożdżowy baranek wielkanocny w wielu domach ma status kultowej ozdoby i przysmaku. Prawda? Smacznego - nie ma za co!
Wieczór z ulubionym serialem i chrupiącą przekąską? Tak! Ale jeśli chcecie się pozbyć wyrzutów sumienia z powodu dużej liczby kalorii, polecamy pyszne i zdrowe chipsy z jarmużu, które umilą każdy seans i wyeliminują choćby gram poczucia winy. Serio, serio!
Planujecie zaprosić gości na piątkowy wieczór, ale już nie macie pomysłu, czym ich zaskoczyć? Spokojnie, spieszymy z pomocą! Przedstawiamy wspaniały przepis na aromatyczne czosnkowe supełki, które zawładną podniebieniami nawet najbardziej wybrednych gości. Będą wdzięczni i o waszej imprezie będzie głośno na mieście.