Volodymyr Testardi wyrasta na nową kulinarną gwiazdę. Na Instagramie obserwują go setki tysięcy fanów i fanek. Wszyscy marzą, by coś im ugotował. My mieliśmy tę przyjemność, bo Vova odwiedził kuchnię Hapsa i zrobił dla nas makaron z anchois, ricottą i oliwkami. Smakował bosko!
Mamy dla was kolejny szybki przepis. Jest tak ekspresowy, że nawet nie zdążycie powiedzieć "spaghetti alla puttanesca". Właśnie to chcemy wam zaproponować. To danie robi się mniej więcej tyle, ile gotuje się makaron, czyli około 10 minut. Na patelni wystarczy podsmażyć i wymieszać składniki, a potem połączyć je ze spaghetti. Proste, prawda?
Wielu osobom wydaje się, że zrobienie chleba wymaga dużej wprawy. Rzeczywiście, są takie rodzaje, przy których trzeba się trochę bardziej pomęczyć. Na szczęście nie każdy przepis na chleb jest skomplikowany i trudny. My przetestowaliśmy taki, w którym nie ma ani mąki, ani drożdży, a na dodatek jest bezglutenowy. To przepis na chleb z ziaren. Jesteście ciekawi, jak się go robi? Obejrzyjcie nasze wideo.
Szparagi to jedna z najlepszych rzeczy, która mogła nam się przydarzyć tu na Ziemi. Najsmaczniejsze są oczywiście w sezonie, wtedy aż żal ich nie wykorzystać. Mamy dla was świetny przepis na szparagi z jajkiem w emulsji maślanej. Zwieńczeniem tego sezonowego dania są szczypiorek i pewien serowy dodatek.
Rabarbar to jeden z tych sezonowych produktów, na które wiele osób czeka przez cały rok. Mimo że jest warzywem, doskonale sprawdza się jako składnik deserów. Mamy więc dla was przepis na bardzo szybkie i bardzo proste ciasto z rabarbarem. Dodatkowo nasz szef kuchni zdradza, co zrobić, żeby kolor rabarbaru pozostał różowo-czerwony, a samo warzywo smakowało jeszcze lepiej.
Wszyscy chcemy, żeby obiady robiły się szybko i najlepiej, żeby lista składników nie była tak długa jak "Ogniem i mieczem". Na szczęście takie przepisy istnieją i daleko szukać nie trzeba, bo u nas znajdziecie ich całkiem sporo. Jednym z nich jest makaron all'amatriciana. Nasz kucharz Michał Toczyłowski pokazał, jak go przyrządzić. "Przepis będziemy przygotowywać tyle, ile gotuje się makaron, czyli ok. 10 minut" - mówi.
Nie masz pomysłu, co położyć na grillu? Na szczęście jest Haps, a my doskonale wiemy, co sprawdzi się najlepiej. Steki z łososia z masłem ziołowym, ziemniaczki z boczkiem, a na deser... ciepłe lody. Tak, dobrze widzisz!
Poprosiliśmy babcię, żeby zrobiła nam krówki, a ona upiekła muffinki w łaty. Ale nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Na szczęście nasze żołądki są bardzo wyrozumiałe i muffinki kakaowo-sernikowe zniknęły w okamgnieniu.
Domowy, chrupiący chleb to coś, co każdy chciałby kiedyś zrobić, ale nie każdy ma odwagę. Nie jest to trudne, ale trzeba uzbroić się w cierpliwość. Przy przygotowywaniu własnego pieczywa nie ma się bowiem co spieszyć, bo może się to skończyć bólem brzucha. "Drożdże muszą przefermentować" - wyjaśnia Michał Toczyłowski.
Wszyscy to znamy - gotujemy jajka, czekamy, aż trochę przestygną, a gdy zaczynamy je obierać, dostajemy białej gorączki. Skorupka odchodzi razem z białkiem, na dodatek bardzo małymi kawałkami. Wydaje nam się, że obieranie trwa w nieskończoność. Nie musi tak być. Nasz kucharz Michał Toczyłowski wie, jak gotować jajka, by bez problemu je obrać. Przydadzą się nóż oraz sól.
Matteo Brunetti był gościem kuchni Hapsa. Jednym z przepisów, którym się z nami podzielił, jest lasagne z ricottą i szpinakiem. Kucharz zachwala, że jest to potrawa niezwykle uniwersalna - można ją jeść na każdą okazję, nawet na Wielkanoc, bo Włosi wtedy też zajadają się pastą, i bez okazji. Matteo dzieli się przy tym cennymi wskazówkami, dzięki którym wasza lasagne wyjdzie bezbłędna.
Matteo Brunetti to finalista VI edycji MasterChefa i popularny kucharz, którego na Instagramie obserwuje ponad 300 tysięcy osób. Mieliśmy przyjemność gościć go w kuchni Hapsa, gdzie podzielił się z nami fantastycznym przepisem, który możecie wykorzystać na Wielkanoc i nie tylko. "Ciasto na słodko, ale z ryżem" - mówi tajemniczo na samym początku. Jesteście ciekawi przepisu?
"Co dziś na obiad?". To trudne pytanie jest dobrze znane każdej domowej kucharce i kucharzowi. No więc dziś polecamy kurczaka piccata, czyli najpopularniejsze mięso w baaardzo ciekawej wersji. Przygotowanie zajmie ci nie więcej niż 30 minut.
Naleśniki to jedno z tych dań, które lubi praktycznie każdy. No bo do środka można włożyć i twaróg, i owoce, i kapustę, szpinak i mięso. Można też kombinować z samym ciastem, na przykład dodać do niego budyń. Kto wam zabroni? My na pewno nie - jesteśmy zajęci zajadaniem.