Dynia? Pycha! Biały ser? Mniam! Pierogi? O mamo! A co, gdyby połączyć to wszystko w całość? Gwarantujemy, że trudno będzie odejść od stołu.
Ziemniak to swojskie, przaśne warzywo. Nadaj mu elegancji - połącz z dynią i zasyp parmezanem. Wtedy nawet nazwa sugeruje, że gratin to nie byle jaka zapiekanka ziemniaczana. Fartuchy w dłoń!
Jesienią dynia zaczyna królować w kuchni. Zupy i ciasta to klasyki dobrze znane wszystkim fanom gotowania. Mamy jednak dla was przepis, który być może nie od razu wpada do głowy, gdy sięga się po dynię w sklepie lub na farmie. Risotto dyniowe to kwintesencja jesiennego obiadu, a dodatek gorgonzoli do tego dania sprawi, że na długo zapadnie wam w pamięć.
Kto z nas nie kocha kruchego ciasta? Chyba nie znamy takiej osoby. A gdy jeszcze połączymy je z pysznymi, najlepiej świeżymi owocami, to mamy deser doskonały! Taka właśnie jest nasza tarta ze śliwkami, której smak podkręciliśmy jeszcze nietypowymi przyprawami.
W piątek, 23 września do kin trafił długo wyczekiwany film na podstawie wspomnień podopiecznego księdza Jana Kaczkowskiego. Istotną rolę w tej opowieści odgrywa pewna potrawa, a dokładnie jajko mollet. Postanowiliśmy przetestować ten przepis i podpowiemy, co należy zrobić, by jajko było idealne.
Jesienią nie ma opcji, żeby w kuchni nie wykorzystać grzybów. Dlatego nasza propozycja na dziś to genialne risotto grzybowe z boczkiem. Zapewniamy, że boczkiem wam nie wyjdzie!
Fasolka szparagowa to fantastyczny dodatek do obiadu. Przyzwyczailiśmy się, że podaje się ją z zasmażką z bułki tartej, ale pamiętajcie, że w kuchni ogranicza was tylko wyobraźnia. Dlatego podajemy przepis na fasolkę w takim wydaniu, o jakim wielu się nie śniło.
Tabbouleh to pyszna i lekka sałatka, która świetnie sprawdza się jako dodatek do głównych dań. Dodatek mięty i soku z cytryny sprawia, że ma orzeźwiający aromat, a nietypowy składnik, którym są morele, jeszcze bardziej podkręca jej smak. Zachęcamy do przetestowania przepisu - sałatkę robi się ekspresowo.
Czereśniowy cobbler to ciasto doskonałe w każdym calu i idealne na lato, kiedy czereśnie są świeże, słodkie i soczyste. Jak je zrobić? Zdziwisz się, jakie to proste. Pamiętaj, że jeśli nie masz dostępu do czereśni, możesz zastąpić je innymi owocami.
Cukinia - przez jednych uwielbiana, przez innych znienawidzona. Trzeba jednak przyznać, że placki wychodzą z niej znakomite. Szczególnie, jeśli są ekstremalnie chrupiące i poda się je z prostym, a wiele zmieniającym dodatkiem. Łapcie nasz przepis!
Domowa lemoniada to najlepszy napój, który możemy sobie zaserwować w upalne dni. Orzeźwia, gasi pragnienie, jest pyszna i zdrowa - sami decydujemy o tym, których składników użyjemy. Jeśli szukacie pomysłów na inną lemoniadę niż klasyczna cytrynowa, mamy dla was trzy przepisy, które na pewno wam się spodobają.
Cukinia latem bije rekordy popularności. Jeżeli też daliście się ponieść temu szaleństwu i macie ochotę na dania z cukinii, mamy dla was coś ekstra. Takiego makaronu jeszcze nie jedliście!
Gzik to sztandarowa potrawa kuchni wielkopolskiej. Jest to twaróg wymieszany ze śmietaną, szczypiorkiem i rzodkiewką. Podaje się go z ziemniakami, więc nasze kubki smakowe mogą rozkoszować się nim przez cały rok - użyc możecie zarówno młodych, jak i starych ziemniaków. My przygotowaliśmy dla was wersję z tymi pierwszymi i wiecie co? Zakochacie się od razu.
Chłodnik to jeden z symboli lata. Kiedy temperatura za oknem sięga 30 stopni, nic tak dobrze nie chłodzi i nie orzeźwia, jak ta zupa. Podrzucamy wam przepis na chłodnik z ogórka, ale z nietypowym twistem - dodaliśmy do niego też awokado. Łapcie!