Galette to rodzaj rustykalnej tarty. Piecze się ją bez formy, nie jest więc idealnie okrągła. To tylko nadaje jej uroku, bo wygląda jeszcze bardziej swojsko. A jak smakuje! Dodajcie do niej sezonowe owoce, a poczujecie się jak w bajce. My polecamy wam galette z truskawkami.
Serniki wielu osobom kojarzą się ze świętami, my jednak udowodnimy wam, że równie dobrze radzą sobie latem. Mamy dla was dwie propozycje - sernik na zimno z malinami i białą czekoladą (uśmiechamy się już na samą myśl) oraz wakacyjną wariację na temat słynnego koktajlu. Łapcie!
Osoby, które nie znają francuskiego, mogą napotkać pewien problem z wymówieniem nazwy tej zupy. Jednak gwarantujemy, że problemu nie będzie z jej zjedzeniem. W dodatku robi się ją tak łatwo, że szkoda nie spróbować.
W Hiszpanii mówią na niego gazpacho, w Polsce to po prostu chłodnik. Nieważne, jak nazywasz tę zupę, chyba nie ma lepszego sezonu na jego przygotowanie niż lato. Ale żeby dodać trochę hiszpańskiego temperamentu, my dodaliśmy arbuza. Ty też dodaj. Obowiązkowo!
Młoda kapusta wiosną i latem podbija polskie stoły. Można ją podawać jako dodatek do dań głównych, zrobić z niej bigos lub kapuśniak. Można też nadać jej zupełnie nowy wymiar i zrobić z azjatyckim twistem. Gwarantujemy, że będzie przepyszna.
Wy też tak macie, że gdy myślicie "rabarbar", to przed oczami automatycznie pojawiają wam się słońce, błękitne niebo i rozwieszony między drzewami hamak? My tak, dlatego postanowiliśmy dać upust tym emocjom i zamienić je w przepyszny, wiosenno-letni deser.
Czy może być coś bardziej wiosennego i sezonowego niż chłodnik z botwinki? Wydaje nam się, że nie. Dlatego łapcie przepis i czym prędzej go testujcie - póki trwa sezon na botwinę. Gwarantujemy wam, że ten chłodnik będzie obiadowym hitem.
Placki ziemniaczane można jeść na wiele różnych sposobów. Wciąż nie udało się dojść do porozumenia, czy lepsze są te z cukrem czy może jednak wytrawne, ze śmietaną. Jednak to, co naprawdę ważne, to ich złotobrązowy kolor i chrupkość. Z naszego przepisu wyjdą idealne.
Przed wami... sernik baskijski! Przez wielu uważany za najlepszy sernik na świecie. Czy wy też tak sądzicie? Jeśli tak, wypróbujcie ten przepis, a jeśli nie... też wypróbujcie i się przekonajcie.
Szparagi to warzywa, na które z utęsknieniem czekamy przez cały rok. Gdy już się pojawią, moglibyśmy je jeść bez przerwy. Jeśli wy macie podobnie i szukacie ciekawych przepisów na to, jak je wykorzystać, sprawdźcie naszą sałatkę ze szparagami. Sprawdzi się fantastycznie zarówno na lekki obiad, jak i jako dodatek do głównego dania.
Sałatkę jarzynową każdy robi inaczej. Nie tylko babcie, ciocie czy ojcowie, lecz także gwiazdy kulinariów. Postanowiliśmy zrobić wielki redakcyjny test sałatek jarzynowych i sprawdzić, która najbardziej przypadnie nam do gustu. Werdykt dla wielu może być zaskakujący.
Nie masz pomysłu ani czasu na obiad? Na szczęście są potrawy, które można zrobić błyskawicznie i niewielkim nakładem sił. Proponujemy qurrito z kurczakiem, które robi się tylko z kilku składników.
Są na świecie dania tak proste, że aż trudno w to uwierzyć. Placuszki warzywno-drobiowe zdecydowanie się do nich zaliczają. Zrobisz je, nawet jeśli do kuchni zaglądasz tylko po to, żeby sprawdzić, czy światło w lodówce pali się cały czas.
Uwielbiacie placki, ale już trochę nużą was ziemniaczane albo z cukinii? Przybywamy z pomocą. Spróbujcie fuczków, czyli placków z kapusty kiszonej. Robi się je megaprosto i megaszybko. Wystarczy pokroić, zamieszać i usmażyć. Do dzieła!