Uwielbiacie placki, ale już trochę nużą was ziemniaczane albo z cukinii? Przybywamy z pomocą. Spróbujcie fuczków, czyli placków z kapusty kiszonej. Robi się je megaprosto i megaszybko. Wystarczy pokroić, zamieszać i usmażyć. Do dzieła!
Śledź króluje na polskim stole w każde święta. Jeśli chcesz podać go w nieco inny sposób niż zwykle, sięgnij po nasz przepis na śledzia pod szubą. Sałatkę robi się łatwo i szybko, a jeśli zastosujesz się do zasady czterech razy, jej smak będzie obłędny.
Jeśli sernik, to tylko z piekarnika? Zaszalejmy! Być może puryści kulinarni złapią się za głowę, gdy zobaczą nasze serniczki z patelni, ale jesteśmy przekonani, że będzie to gest zachwytu. Nasz deser jest szybki, prosty i smakuje równie dobrze, jak tradycyjne ciasto. Spróbujecie? No to haps!
W kuchni bywacie tylko po to, żeby zrobić kawę, ale pech chciał, że tym razem musicie coś upichcić? To danie zrobicie szybko i łatwo, a w dodatku nie będziecie mieli dużo zmywania - chyba, że macie zasadę "ja gotuję, ty zmywasz", wtedy ktoś inny się ucieszy.
Monkey bread to super przekąska na co dzień i na imprezę. Mięciutkie kawałki ciasta, które odrywa się od całości, wręcz rozpuszczają się w ustach. A ten zapach... Obłędny!
Chrupiące i delikatne faworki to prawdziwy raj dla smakosza już nawet w tradycyjnej wersji. A co się stanie, gdy dodamy do nich korzenne przyprawy, takie jak cynamon i kardamon? Możemy wam podpowiedzieć, że same dobre rzeczy... Prababcia przecież nie mogła się mylić!
Myślisz, że z ciasta naleśnikowego możesz zrobić tylko naleśniki? Jeśli tak, to najwyższa pora wyjść poza utarte schematy. A my ci w tym pomożemy. Z nami i naszymi naleśnikowymi gniazdkami przekonasz się, że w kuchni nie ma właściwie żadnych granic.
Pilaw to danie kuchni tureckiej na bazie ryżu. Można podawać je na tyle sposobów, że z pewnością każdy wybierze swój ulubiony. My zdecydowaliśmy się przyrządzić pilaw z kurczakiem i warzywami. Jego zaletą jest to, że jest daniem jednogarnkowym, dzięki czemu nie pobrudzimy wielu naczyń i łatwo przyrządzimy obiad.
Ciasteczka amoniaczki zrobisz błyskawicznie. Potrzebujesz tylko kilku składników, które wystarczy ze sobą połączyć i wymieszać. A potem tylko kilkanaście minut w piekarniku i gotowe! Możesz cieszyć się pysznymi ciastkami.
Ciastka orzeszki z daleka naprawdę można pomylić z orzechami włoskimi. Swój kształt zawdzięczają specjalnej maszynce, której używa się do ich wypiekania. Ciasteczka były popularnym deserem w PRL-u, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić je teraz we własnej kuchni.
Jesteś miłośnikiem past kanapkowych i szukasz inspiracji na coś nowego? Mamy dla ciebie prosty przepis na genialną pastę z pieczonego kurczaka. Podawana razem z pieczoną papryką i listkami kolendry stanie się twoją ulubioną przekąską.
Wiosną odbędzie się już siódma edycja programu MasterChef Junior. W mistrzowskiej kuchni doszło do dużej zmiany. Mateusza Gesslera w roli jurora zastąpił Tomasz Jakubiak. Zapytaliśmy go, a także innych jurorów, o to, na które konkurencje najbardziej czekają. Jakubiak opowiedział nam również, jak przyjęły go dzieci. Okazało się, że przypomina im... postać z filmu animowanego.
"U mnie góruje tradycja, chociaż moja mama ma czasem różne odpały w postaci przygotowania sushi. Tak nas kiedyś zaskoczyła. Przez godzinę była totalna konsternacja" - wspomina Tomasz Jakubiak. Michel Moran z kolei nie wyobraża sobie świąt bez pierogów robionych przez jego żonę, choć jeśli chodzi o gotowanie, to sam lepiej czuje się w świątecznej kuchni francuskiej. "Proszę dzwonić, powiem wam" - żartuje.
Kurczak pieczony w całości to zawsze świetna propozycja na obiad. Przygotowanie go nie jest ani czasochłonne, ani trudne, wystarczy bowiem kilka przypraw, aby nadać mięsu niepowtarzalny smak. A jeśli do tego dodasz sałatkę z jarmużem, który bywa nazywany królem wśród warzyw, będziesz mieć przepis na danie idealne.