-
Co rok na Wielkanoc serwuję białą kiełbasę pod kremową pierzynką. Jest arcy prosta i obłędnie smaczna
Biała kiełbasa może być podana po królewsku. Wystarczy, że zapieczesz ją pod kremową kołderką, a nie tylko będzie się pięknie prezentować, ale i równie wybitnie smakować. Podana na Wielkanoc zniknie z talerzy w okamgnieniu i będzie głównym tematem...
-
Tak smakowało dzieciństwo w PRL-u! Pamiętacie jeszcze te przysmaki?
Pamiętacie jeszcze te przysmaki?
-
Cebulę od lat sadzę z zasadą 3:15 i zbieram same największe główki. Patent prosty jak drut
Kiedy i jak sadzić cebulę? Sezon na tę roślinę właśnie się rozpoczyna. Cebula, z jej wyrazistym smakiem oraz wszechstronnymi zastosowaniami kulinarnymi, jest nieodłącznym składnikiem wielu potraw na całym świecie. Co zrobić, aby nasze plony były...
-
Biała kiełbasa nie tylko do żurku. Zapiecz ją w tym sosie, a każdy będzie prosić o przepis
Biała kiełbasa kojarzy nam się ze świętami wielkanocnymi, jako dodatek do żurku. Można ją jednak podać w jeszcze innej formie, która zachwyca sposobem podania i smakiem. Wystarczy podpiec ją z tymi składnikami, a nie opędzisz się od pytań o przepis.
-
Ta sałatka jest lepsza od klasycznej jarzynowej. Dodaje do niej włoski akcent i smakuje nieziemsko
W wielu domach to sałatka jarzynowa króluje na wielkanocnym stole, jednak tradycje można w tym roku odrobinę nagiąć. Miks tych składników wypadnie o niebo lepiej, a wszystko przez kolorowe warzywa, chrupiącego kurczaka i gwóźdź programu, czyli...
-
Po parzeniu białej kiełbasy wody nie wylewam do zlewu. Te 3 triki powinna znać każda pani domu
W najbliższych dniach wszyscy będziemy gotować białą kiełbasę w kuchni. Okazuje się, że pod żadnym pozorem nie opłaca nam się wylewać wody po kiełbasie, ponieważ jest ona skarbnicą aromatu, którą możemy ponownie wykorzystać.
-
Poradzisz sobie w cukierni? Zdobądź w tym quizie komplet i jesteś mistrzem
Kochasz wypieki i wiesz na ich temat wszystko? Sprawdź, jak poradzisz sobie w naszym quizie cukierniczym
-
To nie sushi, a śledzik w przepysznym zawijańcu. Podany na Wielkanoc zrobi prawdziwą furorę
Śledzia pod pierzynką zna niemal każdy, jednak ta wersja to totalny obłęd! Wszystko przez kolorowe dodatki, które otulają rybę niczym klasyczne sushi. Taki kształt pięknie się zaprezentuje na odświętnym stole, ale posłuży za idealną przekąskę "na...
-
Najlepsze słodycze na Wielkanoc 2024. Kruchy mazurek, puszysta babka i sernik słodki, aż palce lizać! [TRZY PRZEPISY]
Słodycze wielkanocne są znakomitym uzupełnieniem tradycyjnych potraw, które pojawiają się na świątecznym stole. Bez mazurka i babki wielkanocnej wielu z nas wręcz nie wyobraża sobie Wielkanocy! Tu znajdziesz łatwe przepisy na kruchy mazurek i...
-
O tym cieście będzie bardzo głośno przy świątecznym stole. Nie zostanie po nim nawet okruszek
Wielkanoc to nie tylko festiwal tradycyjnych dań. To także możliwość zaprezentowana nowych smaków i pokazanie rodzinie, co teraz się je. By tak się stało, wykorzystaj przepis na ten wypiek. Ten smak jest teraz popularny i właśnie dlatego, wszyscy...
- Babka cytrynowa siostry Anastazji to niebo w gębie. Zniknie w dzień
- Soczysty schab na Wielkanoc zrobisz łatwo. Smaku nie da się zapomnieć
- Poznaj ten zawód! Lektor - Stara dobra szkoła pracy głosem. Rozmowa z Mirosławem Uttą lMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Postaw ją na stole, a zostanie uznana za lepszą niż gyros
- Czym można zagęścić sos bez mąki? Przyda ci się jedna rzecz
- Biała kiełbasa w tym wydaniu to mistrzostwo. Wszystko przez kremowy sos
- Kilka zasad wystarczy, aby cebula rosła bujna i zdrowa. Poznaj je
- Biała kiełbasa nie tylko w żurku. Podaj ją, a goście będą zachwyceni
- Ta sałatka smakuje o niebo lepiej niż jarzynowa. Idealna na Wielkanoc
- Woda z kiełbasy jest źródłem aromatu! Nie wylewaj jej, tylko wykorzystaj
-
Pascha według przepisu Magdy Gessler na herbacie z rumem. Przepis na ostatnią chwilę
Pascha to tradycyjny deser wielkanocny, który można przygotować na ostatnią chwilę. Szukasz sprawdzonego przepisu na paschę? Przetestuj propozycję znanej restauratorki i promotorki dobrych smaków Magdy Gessler.
-
Mazurek z różą jest lepszy niż z kajmakiem. Tego nie trzeba tłumaczyć. Smak mówi sam za siebie
Mazurek z różą to nietypowa i lekka propozycja na Wielkanoc. Szukasz przepisu, który oprócz wyjątkowego smaku będzie się też pięknie prezentował na świątecznym stole? Sprawdź przepis na mazurek świąteczny z różą i pozwól się pozytywnie zaskoczyć.
-
Jak zrobić majonez, aby wszyscy goście poczuli się mile widziani w Twoim domu? O to musisz zadbać
Majonez domowy to ważny dodatek na stole wielkanocnym. Chcesz, aby te święta były naprawdę wyjątkowe? Sprawdź, jak zrobić majonez domowy na dwa sposoby tak, aby wszyscy goście poczuli się mile widziani w Twoim domu.
-
Ten QUIZ kulinarny tylko wydaje się łatwy! W roli głównej litera L
W roli głównej litera L!
-
Pierogi, bigos i kluski - w tym quizie sprawdzamy znajomość polskiej kuchni!
Dacie radę zdobyć komplet punktów?
-
Ten składnik powinien znaleźć się w każdej kuchni. Załagodzi zgagę, spulchni ciasto, pomoże w porządkach
Czasami najprostsze rozwiązania okazują się być tymi najlepszymi. Właśnie dlatego w kuchni nie może zabraknąć kilku podstawowych produktów. Jednym z nich jest soda oczyszczona, która ma zbawienne działanie na niektóre dolegliwości, ale jest też...
-
Postaw ją na stole, a zostanie okrzyknięta jako lepsza od gyrosa. Te składniki są kluczowe
Wiele osób jest wielkimi fanami sałatek. Na naszych stołach można znaleźć wiele ich rodzajów, co daje nam możliwość większego wyboru. Ta jednak deklasuje wszystkie inne i sprawia, że nie chce się jeść gyrosa lub innych przysmaków. Wystarczy połącz...
-
Wielkanocna babka last minute. Dodaję do niej cytrusy i wychodzi zniewalająco smaczna i piękna
Obawiasz się, że zabraknie ci czasu na wielkanocne przygotowania? Nie rezygnuj z tradycyjnych przepisów i zapomnij o sklepowych produktach. Z naszym przepisem uda się upiec obłędną babkę dosłownie last minute. Jej sekretem jest nie tylko ekspresow...
-
Te jajka najszybciej zniknął ze świątecznego stołu. Ich wygląd przyciąga wzrok, a to zasługa soku
Wielkanocnym symbolem są oczywiście jajka i je podaje się z różnymi dodatkami i w różnych formach. My także chcemy pokazać nowy sposób na ich przyrządzenie. Gdy po raz pierwszy je zobaczyłam, wiedziałam, że muszę je zrobić. Ich wygląd to jedno, al...
-
Kup zamiast kurczaka. Kosztuje tylko 4 zł. Ma dużo białka i można go jeść codziennie
Dobrze zbilansowana dieta to klucz do zdrowia, dobrego samopoczucia i nienagannej kondycji. Nie może w niej zabraknąć białka. Pierś z kurczaka ma go sporo, ale istnieje produkt, który jest tańszy, a ma go równie dużo. Warto włączyć go do codzienne...
-
Kiełbasa w tym wydaniu będzie gwiazdą na wielkanocnym stole. Wystarczy otulić ją owocami i zapiec
Nie tylko żurek i soczyste pieczenie mogą królować podczas wielkanocnego obiadu. Postaw na białą kiełbasę w nietypowym wydaniu, a goście padną z wrażenia. Tajemnica tkwi w słodko-kwaśnych owocach, które zastąpią tradycyjny chrzan czy musztardę.
-
Pokazała, jakiego kurczaka kupiła w markecie. Ludzie od razu wskazali powód. "Mięso spaghetti"
Mieszkanka Teksasu Alesia Cooper pokazała na Facebooku, co stało się z kurczakiem, którego kupiła w jednym z marketów. Kobieta oczyściła mięso i na chwilę wyszła z kuchni. Gdy wróciła, nie mogła uwierzyć własnym oczom. Pierś kurczaka wyglądała,...
-
Wielkanoc dla zabieganych, czyli pięciominutowe ciasteczka. Mogą konkurować z tymi z topowych cukierni
Brakuje czasu na wielkanocne przygotowania? Zamiast stawiać na stole sklepowe gotowce i wypieki z cukierni, postaw na pięciominutowe ciasteczka o uroczym kształcie. Są nie tylko piękną ozdobą, ale i znakomitym smakołykiem, który docenią najwięksi...
-
Ten przepis na sos ma 32 lata. To tajna receptura Włochów. 3 składniki, a wciąż uważany za najlepszy
Szybkie i proste dania to świetny wybór, gdy nie mamy czasu albo chęci godzinami stać w kuchni. Najlepszym przykładem jest makaron z sosem, który robi się błyskawicznie. Ma tylko trzy składniki, a smakuje lepiej niż w drogiej restauracji.
-
Z ziemniaków zrobisz nie tylko obiad, lecz także deser. Gdy go podasz, nikt nie uwierzy, że jest z warzywa
Przepis na sernik zna każdy i śmiało można powiedzieć, że nie jest niczym skomplikowanym. Wielkanoc to dobra okazja, by go upiec, dlatego proponujemy nieco z nim poeksperymentować. Dzięki temu tradycyjny smak może nabrać innego znaczenia. Pomoże w...
-
Mój dziadek pił go do śmierci. Dziś nikt nie pamięta tego napoju
Są takie produkty, żywność i napoje, które pamięta starsze pokolenie, a młodsi nawet nie widzieli na oczy. Mój świętej pamięci dziadek miał w zwyczaju codzienne picie jednego napoju. Myślałam, że każdy go zna i lubi jak ja. Jednak gdy pojechałam w...
-
Lekarka mówi, ile jajek dziennie można jeść. Wskazuje konkret. "Nie powinny nikomu zaszkodzić"
Jajka to stały element diety wielu osób. Wciąż jednak nie każdy wie, ile dziennie można ich zjeść. Mówi o tym lekarka Magdalena Cubała-Kucharska, która podkreśla, że choć podawana jest konkretna liczba, która "nie powinna nikomu zaszkodzić", to...
-
Tak podanym pierogom nikt się nie oprze. Cały sekret tkwi w kremowym nabiale i owocowym dodatku
Co, gdyby klasyczne, słodkie pierogi nieco podrasować? Wystarczy dobry, świeży nabiał i owocowy dodatek, by klasyczne danie smakowało jak z najlepszych restauracji. Tu poza składem liczy się także estetyczne podanie i dbałość o szczegóły.
-
Jak zrobić pasztet? Od lat korzystam z tego przepisu. Wychodzi miękki i wystarcza nawet na 5 dni
Jak zrobić pasztet? To pytanie przed świętami zadaje sobie wiele osób. Nic dziwnego, bo pasztet to jedna z obowiązkowych potraw na wielkanocnym stole. Powinien być miękki, puszysty i bosko pachnieć. Znamy przepis, dzięki któremu tak właśnie będzie.
-
Jajka faszerowane szynką nie muszą być nijakie. Zobacz, jak podkręcić smak zwykłej przekąski
Jajka faszerowane szynką to pomysł na błyskawiczny dodatek wielkanocny. W poszukiwaniu szybkiego przepisu na ostatnią chwilę, sprawdź poniższe propozycje i ciesz się wyjątkowym smakiem.
-
Rozpoznasz zupę na talerzu? Wydaje się banalne, a wszyscy mylicie się w 7. pytaniu
Po tym quizie zgłodniejesz
-
Wielkanocna baba z cytrynowym akcentem. Z tych składników wyczarujesz cukiernicze arcydzieło
Jak wielkanocna babka to tylko w tym obłędnym wydaniu. Cały sekret tego kultowego wypieku tkwi w prostocie i owocach. Przepis zawsze wychodzi, a ciasto jest pulchne, wilgotne i niczym gąbka. Tu nie ma wielkiej filozofii, a efekt przerasta wszelaki...
-
Od lat nie podaję barszczu białego na Wielkanoc. Robię tę zupę, a rodzina szaleje na jej punkcie
W niedzielę usiądziemy wraz z rodziną do wspólnego stołu, by świętować Wielkanoc. Pojawią się wtedy tradycyjne dania, które wszyscy od lat znamy. Jednak takiej zupy nikt się nie spodziewa, a może być ona alternatywą dla żurku i białego barszczu....
-
To QUIZ dla łasuchów! Rozpoznasz te wielkanocne ciasta? Nieliczni zdobywają 9/12
Wszyscy uwielbiamy się nimi zajadać, ale czy na pewno wiesz, jak się nazywają? Sprawdź!
-
Złocisty kurczak z chrupiącą panierką. Obtaczam mięso w dwóch składnikach i to czyni go najlepszym
Kurczak w chrupiącej panierce o niebo lepszy od tego z popularnych sieciówek fastfoodowych? To możliwe, a potrzebować będziesz jedynie kilku składników i zaledwie 10 minut w kuchni. To kurczakowe arcydzieło zniknie z talerzy w mig, szczególnie jeś...
-
Gessler kontra Gessler. Który przepis na jajka faszerowane jest lepszy? Nie ma w nich grama majonezu
Do świąt wielkanocnych zostało już niewiele czasu. Powoli zaczynamy obmyślać menu i szukać przepisów. Jeśli na twoim stole nie może zabraknąć jajek faszerowanych, wypróbuj dwie propozycje na farsz. Ich autorami są Magda Gessler i Mateusz Gessler.
-
Soczysty schab na Wielkanoc zrobisz z łatwością. Ważna jest marynata, a maku nie da się zapomnieć
Schab na Wielkanoc to najlepsza wędlina, obiad i przekąska - wybierz, co chcesz, albo wszystko razem. Przepis jest prosty i dziś dowiesz się, co zrobić, żeby był soczysty i delikatny. Główną rolę gra marynata - tu nie ma nic dziwnego.
-
Nigdy nie przygotowywałeś wielkanocnego śniadania? No to pożegnaj się z punktami
Ten quiz zweryfikuje, kto pomaga w przygotowaniach do świąt, a kto tylko opycha się pysznościami!
-
Gołąbki w tym wydaniu to kosmos. Zawijam soczysty farsz w nietypowe warzywo i wszystko zapiekam
Na klasycznych gołąbkach świat się nie kończy, właśnie dlatego warto spróbować zrobić je w tym szalonym i obłędnie smacznym wydaniu. Warzywne zawijasy wystarczy hojnie napakować farszem i otulić nietypowym warzywem, które zastąpi tradycyjną kapust...
-
Puszysta pianka otulona czekoladą potrafi rozpuścić najtwardsze serca. Ten prosty deser to hit
Przygotowanie domowego deseru wcale nie musi zajmować nam wielu godzin. Ptasie mleczko zrobisz z zaledwie kilku prostych składników w maksymalnie kwadrans. Puszysty, piankowy rarytas smakuje o niebo lepiej niż ten kupiony w sklepie.