-
Ciasto z jabłkami, które nie jest szarlotką. Zrobisz je w trymiga i to bez pieczenia
Wiosna to świetny czas na małe eksperymenty kuchenne. Z dobrego źródła wiemy, że hitem tego sezonu będzie wyśmienite połączenie sera, jabłek i herbatników. Koniecznie sprawdź poniższy przepis na sernik w nowatorskim wydaniu.
-
Kiedy sadzić ziemniaki? Ten termin jest najlepszy i pozwoli na wczesne, zdrowe i owocne plony
Wiosna powoli zawitała do naszego kraju, a co za tym idzie, ruszyły pierwsze prace ogrodowe. Poza nowalijkami i roślinami ozdobnymi możemy powoli zabrać się za sadzenie ziemniaków. Zdradzamy najlepszy termin, który zapewni owocne i zdrowe plony i ...
-
Koper włoski - na co jest dobry? Wzbogaca smak dań i łagodzi pewne uciążliwe dolegliwości
Wiosenne wysiewy już się rozpoczęły. W tym czasie warto zasiać nie tylko piękne kwiaty czy popularne warzywa, ale i nieco rzadziej wykorzystywane rośliny. W twoim ogródku przede wszystkim powinien znaleźć się fenkuł. Do czego przyda się koper...
-
Ich smak znamy z dzieciństwa. Rozpoznasz słodycze bez opakowania?
To quiz dla prawdziwych łasuchów!
-
Zawsze gdy podaję karkówkę po cygańsku, każdy prosi o dokładkę. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach
Karkówka po cygańsku to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, która zasmakuje nawet najbardziej wymagającym. Wystarczy zadbać o dorodną partię mięsa i kolorowe dodatki - reszta robi się niemal sama. Na koniec wrzucamy wszystko na ruszt lub pieczemy ...
-
Taniej i smaczniej już się nie da. Podanie jej na obiad gwarantuje kłótnię o dokładkę
Nie da się ukryć, że uwielbiamy zupy. Nie jest to nic dziwnego, ponieważ robi się je bardzo szybko, a do tego są dość tanie w wykonaniu. Ta potrawa sprawi, że rodzina oszaleje z zachwytu i będzie prosić o dokładkę.
-
To ciasto bije na głowę wszystkie torty z cukierni. Delikatne jak chmurka i do tego zawsze się udaje
Weekend bez deseru dla wielu nie istnieje. Słodkie wypieki szybko znikają nawet bez szczególnych okazji, ale gdy mają zjawić się goście, zwykle sięgamy po sprawdzone przepisy. Jeśli chcesz zrobić coś nietypowego, wypróbuj to ciasto z kremem. Choć...
-
"Bomby cholesterolowe" zapychają żyły i sprawiają, że waga rośnie. Zdziwisz się, co króluje na liście
Jak wszystko w nadmiarze, także cholesterol może zaszkodzić, szczególnie gdy organizm nie działa prawidłowo. Jednak jego źródłem są nie tylko smalec, tłuste mięsa czy smażone pączki. Jakie produkty zawierają najwięcej cholesterolu? Niektóre pozycj...
-
Pyszne i miękkie żeberka z piekarnika. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia marynata
Pieczone żeberka to doskonała propozycja na danie główne podczas rodzinnego obiadu. Kluczem do udanego smaku jest prosta, aromatyczna marynata. Dzięki niej mięso wychodzi soczyste, miękkie i wyjątkowo delikatne.
-
Poznaj trzy topowe miejsca na majówkę. Tu nie zbankrutujesz i zażyjesz błogiego wypoczynku
Brak pomysłu na tegoroczną majówkę? Zamiast rezerwować daleki destynację i przepłacać w polskich kurortach, postaw na sprawdzone miejsca w Polsce, a tych nie brakuje. Poznaj trzy perełki, które gwarantują bliskość natury, piękne widoki i wiele...
- Ciasto z rabarbarem z tego przepisu to mistrzostwo. Musisz spróbować
- Gdy ją robię, teściowa się nią zachwyca. Jest miękka i soczysta
- Najlepszy przepis na kapuśniak. Inne schowaj na dnie szuflady
- Jakie jest najgorsze mięso do rosołu? Może być skupiskiem pasożytów
- Kotlety po czesku Kuronia to objawienie. Nie zgadniesz, z czego jest panierka
- Od dziś będziesz robić najlepszy rosół. Babcia poprosi o przepis
- Ludzie narzekają, że Thermomix "tańczy". Odwróciła się i usłyszała huk. "Czasami muszę trzymać"
- Już nigdy nie zrobisz gołąbków inaczej. Sparzona kapusta w 10 minut
- Sajgonki - przepis. Nie tylko farsz, ale i sos ma znaczenie
- Najprostsze rogaliki z trzech składników. Mąż był gotowy zjeść wszystkie na raz [PRZEPIS, ZDJĘCIA]
-
Nietypowe śniadanie w ekspresowym tempie. Spróbuj czegoś nowego, a będziesz mieć moc na cały dzień
Znudziły cię typowe śniadania, masz dość bułek i jajecznicy? A kiedy ostatnio jadłeś kiełbasę na śniadanie? Białą spotkasz w Bawarii, a praktycznie każde angielskie śniadanie nie może się bez niej obejść. Dobra swojska kiełbasa będzie idealnym...
-
Bez śmietany i smakiem przebija klasyka. Zrób mizerię w nowy sposób wykorzystując te dwa składniki
Co zazwyczaj podajemy do mięska i ziemniaczków? Jest to oczywiście domowej roboty sałatka. Robi się ją z wielu warzyw, jednak najpopularniejsza jest mizeria. Ten przepis pokazuje, że można ją zrobić inaczej. To zasługa dwóch składników, które twor...
-
Burgery na grilla w najlepszym wydaniu. Tu główną rolę odgrywa najlepszej jakości mięso i dodatki
Marzysz o soczystych kotletach z grilla, ale nie masz pojęcia jak je przygotować? Z naszym przepisem wyjdą soczyste jak z najlepszej restauracji, a wszystko za sprawą kilku kolorowych dodatków. Nasza receptura jest wyjątkowo uniwersalna i z...
-
Leniwe w tym wydaniu zapadną w pamięci. Zamiast klasycznego sera dodaje włoski specjał
Jednym z prostszych obiadów idealnych na wiosnę są klasyczne leniwe. Przepis warto jednak nieco urozmaicić - w tej roli niezawodnie sprawdzi się włoski nabiał. Taki zamiennik gwarantuje prawdziwą ucztę dla wszystkich zmysłów.
-
Połącz awokado z tymi składnikami. To najlepsze smarowidło na kanapkę lub obłędny dip do warzyw
Jak urozmaicić wiosenny stół? Czasami najprostsze rozwiązania są tymi najlepszymi - tak też jest z obłędną pastą z awokado. Zielony składnik to jednak nie wszystko, bowiem warto podkręcić smak słonym i wyrazistym nabiałem. Taki dip idealnie pasuje...
-
Marynowanie - na czym polega i po co się to robi? Co można marynować? [PORADNIK NA MAJÓWKĘ]
Marynowanie żywności na pewno kojarzy większość z nas, ale na czym ono właściwie polega? Jakie składniki będą najlepsze do zamarynowania mięsa na grilla lub grzybów, a jakich powinno się unikać? Dzięki marynowaniu przygotujesz znakomite dania na...
-
Chlebek dla prawdziwych łasuchów. Do ciasta wsyp jeden składnik, a nie opędzisz się od pytań
Pomimo że w sklepach i w piekarniach mamy duży wybór pieczywa, i tak bardzo często postanawiamy zrobić je samodzielnie. Wtedy dokładnie wiemy, jaki mają skład i co się w nim znajduje. By jednak dodać nieco więcej smaku temu wypiekowi, warto nieco ...
-
Kwiecień to czas na truskawki w ogrodzie. Zasadź je teraz i ciesz się zbiorami już pod koniec wiosny
Wszyscy miłośnicy truskawek z tęsknotą wyczekują, aż przyjdzie lato, a owoce znów zawitają w naszym życiu. Choć mnogość ich w sklepach, to najlepiej smakują te rumiane z własnego ogrodu. Są pierwszymi owocami, które dojrzewają jeszcze wiosną....
-
Twarde i chrupiące są najlepsze. Sprawdź jakich błędów nie popełniać i ciesz się kiszonkami cały rok
Na półkach sklepowych zaczynają pojawiać się świeże ogórki. Cenimy je za smak, teksturę, chrupkość. Są tacy, którzy nie mogą już doczekać się ich wekowania. W Internecie krążą tysiące przepisów na te kiszone, twarde i soczyste. Pamiętaj jednak, że...
-
Żeby zbierać, trzeba siać. Możesz to zrobić w ogródku lub na balkonie. Przygotuj się już teraz
Kwiecień to idealny moment na przygotowanie się do sezonu ogórkowego. Chciałbyś spróbować swoich sił w ogrodzie? Planujesz w tym roku duże zbiory albo chcesz ukisić ogórki na jesień? Wyhoduj własne odmiany w prosty sposób. Zrobisz to nawet na swoi...
-
Oto przepis na marynatę do karkówki, który przyda się w każdej kuchni. Ważne są proporcje
Marynata do karkówki nie jest trudna w przygotowaniu. Dzięki niej mięso staje się kruche i soczyste, co wpływa na zwiększenie walorów smakowych potrawy i sprawia, że chętniej sięgamy po kolejny kęs. Do przyrządzenia marynaty do karkówki można użyć...
-
Nagotowałeś za dużo makaronu? To nie problem. Nie marnuj, a zrób z niego pyszną zapiekankę
Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto jeszcze nigdy nie ugotował za dużo makaronu do obiadu. Jeśli wrzucamy porcje do garnka "na oko", to może zdarzyć się, że makaronu zostanie trochę za dużo. Zaraz po posiłku warto wykorzystać pozostały makaron...
-
Zielony koktajl to zastrzyk zdrowia, który na dodatek obłędnie smakuje. Zrobisz go z taniego warzywa
Zamiast gasić pragnienie kolorowymi i słodzonymi napojami, postaw na zastrzyk witamin i to w zielony wydaniu. Ten witaminowy koktajl działa zbawiennie na cały organizm a na dodatek obłędnie smakuje. W roli głównej występuje tu charakterystyczne w...
-
Ta wiosenna sałatka na grilla nie ma sobie równych. Gyros się chowa, a cezar do pięt jej nie dorasta
Sałatka to świetny sposób na sezonowe warzywa i opróżnienie lodówki. W tej wersji jest wszystko, co misie lubią najbardziej, a do tego przygotowuje się ją w mig. Idealnie sprawdzi się nie tylko na grilla.
-
Najbardziej niedoceniane warzywo w Polsce. W innych krajach jest przysmakiem, u nas - pokarmem dla świń
To warzywo przypomina w smaku kalarepę i rzodkiewkę. Mało kto w Polsce regularnie je spożywa, mimo że znajduje się w nim mnóstwo cennych wartości odżywczych. Jakie brukiew ma właściwości i zastosowanie?
-
Biegnij na stragan po ten przysmak. Sezon na tę roślinę nie trwa wiecznie, a szkoda - to bomba witaminowa
W kwietniu rozpoczyna się sezon na wiele smakowitych warzyw i owoców. Na bazarowych straganach można już zaopatrzyć się w świeże szparagi, buraki, gruszki oraz rabarbar. Ten ostatni raczej nie cieszy się wielką popularnością, a szkoda! To istna...
-
Nikt nie robi pierogów tak jak siostra Anastazja. Tu najważniejszą rolę odgrywa puszysty farsz
Siostra Anastazja ma niezawodny patent na tradycyjne, polskie pierogi. Ich sekret tkwi nie tylko w idealnie cienkim cieście, ale także obłędnie kremowym i dobrze doprawionym farszu. Tu króluje prostota i swojskie produkty, ale i precyzja w działan...
-
Czekoladowy quiz z okazji Dnia Czekolady! Tylko smakosze zgarną komplet punktów
Kto z was uwielbia czekoladę?
-
Ten przepis wygrzebałam z przepiśnika mamy. To smak, który jest idealny na wiosnę
Zaraz po obiedzie wiele osób myśli już o tym, co zjedzą na deser. Nie ma co się długo zastanawiać, bo poznając ten przepis, wybór jest prosty. Ten wypiek łączy w sobie wiele różnych smaków. Można w nim wyczuć słodycz, a także kwaśne nuty. Jest...
-
Zjesz 3,5 kg na raz i wygrywasz. Nowe wyzwanie kulinarne na mapie Polski. "Dasz radę?"
Restauratorzy cały czas szukają nowych form promocji swoich lokali. Wyzwania są szczególne popularne w krajach anglojęzycznych, lecz nie tylko. Polscy restauratorzy również zaskakują coraz to ciekawszymi pomysłami. Piekielnie ostra pizza, burger...
-
Produkcja czekolady vs. społeczna odpowiedzialność biznesu. Jak producenci słodyczy wspierają środowisko?
Z roku na rok rośnie świadomość na temat pilnej potrzeby ochrony środowiska i konieczności walki ze zmianami klimatycznymi. Coraz więcej firm podejmuje aktywne działania w tym kierunku - zarówno na poziomie lokalnym, jak i globalnym. Znani...
MATERIAŁ PROMOCYJNY PR -
Sos holenderski - przepis do tańca i do różańca, a najlepszy do szparagów. To cztery składniki
Sos holenderski to przepis, który trzeba obowiązkowo poznać. Jest banalny w wykonaniu, aksamitny i co wazne - pasuje do wielu rzeczy. Jak zrobić sos holenderski do szparagów i jajek? Przygotuj cztery składniki.
-
Jak zrobić dobrą kiełbasę z grilla? Strzeż się 3 błędów. To przez nie jest sucha i smakuje jak podeszwa
Pogoda nas rozpieszcza, coraz więcej osób myśli więc o rozpalaniu grilla. W teorii nie ma nic prostszego od kiełbaski z rusztu. W praktyce często efekt bywa daleki od ideału. Sprawdź, jak ją przyrządzić, by tym razem wyszła ci najlepsza kiełbasa z...
-
Przez pyzy "zero waste" sama będę wyglądać jak pyza. Niby "z odzysku", ale nie da się im oprzeć
Pyzy to pyszne mięciutkie kluseczki, którym nie sposób się oprzeć. Można przygotować je w duchu "zero waste", co jest doskonałym sposobem na dojedzenie obiadu z poprzedniego dnia. Jak zatem przygotować pyzy z mięsem w ten sposób? Podpowiadamy.
-
Ryba bez ości? Nie dorsz i nie łosoś. Ta bije je na głowę nie tylko ceną
Ryby goszczą na naszych talerzach rzadziej, niż powinny. Wśród powodów znaleźć można m.in. ceny i niechęć przed ośćmi. To błąd, bo w sklepach znaleźć można gatunek, który jest zarówno tani, jak i smaczny. Jaka ryba bez ości? Wcale nie dorsz.
-
Sałatka szopska - przepis najlepszy do grilla. Bez niej karkówka jest tylko smutnym kawałkiem mięsa
Jaka sałatka do grilla? Pomysłów jest mnóstwo, ale żadna nie sprawdzi się tak dobrze, jak znana prawie na całym świecie sałatka szopska. Przepis na sałatkę szopską jest banalny i gotowy do zrobienia w kilka minut. Nic tak idealnie nie pasuje do mi...
-
Nadziewane kapelusze nie tylko świetnie wyglądają, ale i dobrze smakują. A ten zapach... nieziemski
Jeśli masz dość kotletów na obiad albo nudnych kanapek na kolację, przygotuj nadziewane kapelusze pieczarek. Nie tylko pięknie wyglądają, ale są też po prostu pyszne. Szczególnie uwielbiam je polane ostrym sosem.
-
Banalnie proste składniki marynaty do kurczaka sprawią, że domownicy poczują się, jak w restauracji
Marynata do kurczaka najczęściej kojarzy się z potrawami z grilla, ale warto zastosować ją także do przygotowywania codziennych dań obiadowych. Marynatę do kurczaka możemy przygotować w oparciu o składniki, które zazwyczaj mamy w kuchni. Poznaj...
-
Przepis na ciasto drożdżowe, które ucieka z miski. Babcia miała dwie zasady
Ciasto drożdżowe to rzecz, którą według mojej babci powinna opanować do perfekcji każda panna na wydaniu, bo "żeby wstydu w nowej rodzinie nie było". Cóż, prawda jest taka, że przepis na ciasto drożdżowe wciąż uchodzi za podstawę kulinarnych...
-
Co nas denerwuje w restauracjach? "Kelner nie dowierza, że ostre danie ma dostać kobieta"
"Kocham ostre jedzenie, mój partner cierpi nawet przy nadmiarze pieprzu. Mimo to regularnie albo dostajemy zamówienia na odwrót, albo kelner podchodzi z zawahaniem, jakby źle zapamiętał, że pikantne danie ma dostać kobieta. Ooooo, albo pytanie: al...