-
Jak i czym zrobić domowy makaron?
Wbrew pozorom nie jest trudno wykonać domowy makaron - wystarczy kilka podstawowych składników spożywczych i odpowiedni sprzęt. Satysfakcja ze zrobienia domowego makaronu jest ogromna, a taki makaron smakuje wybornie. Szczególnie polecamy domowy...
-
Domowe pączki na tłusty czwartek i nie tylko
Tłusty czwartek to dzień, w którym możemy sobie pozwolić na łakomstwo. Chcecie przygotować pyszne pączki samodzielnie? Sprawdźcie nasz przepis na pączki i do dzieła.
-
Kiedy jest tłusty czwartek 2021? Sprawdź datę i nie przegap święta pączka
O tej dacie nie może zapomnieć nikt, kto kocha słodycze i wypieki. Święto pączka zbliża się wielkimi krokami! Kiedy przypada tłusty czwartek w tym roku? Sprawdźcie i koniecznie zanotujcie datę.
-
Schronisko Smaków już nie Magdy Gessler. Przyspieszono rozwiązanie umowy
Schronisko Smaków to jedna z najpopularniejszych restauracji sygnowanych nazwiskiem Magdy Gessler. W ostatnich dniach restauratorka oraz przedstawiciele lokalu poinformowali o rozwiązaniu umowy.
-
Przez warsztaty do serca. Walentynki online dla par w Cook Story by Samsung
Tegoroczne Walentynki będą inne niż wszystkie, dlatego warto znaleźć oryginalny sposób na zaskoczenie drugiej połówki. Wspólne gotowanie online pod okiem doskonałych szefów kuchni może przynieść sporo satysfakcji i zagwarantować dobrą zabawę w...
-
Awokado to ślad węglowy, litry zmarnowanej wody, zatargi z mafią. Ale nie chodzi o to, by całkiem z niego zrezygnować
Wiele osób chce żyć bardziej ekologicznie, jednak liczba rzeczy, o których trzeba stale myśleć, może przerażać. Zmiana diety, sposobu kupowania, miejsc, w których zaopatrujemy się w jedzenie - to tylko czubek góry lodowej. Uspokajam: nie trzeba od...
-
Ziemniaki w plastikowej siatce i kasza w foliówkach... Jak kupować na wagę i dlaczego powinniśmy to robić?
Ziemniaki? Plastikowa siatka z banderolką. Kasza? Tekturowe opakowanie i cztery woreczki. Orzechy? Kolorowe opakowanie z grubej folii. Nasze jedzenie jest w plastiku. Ale możemy coś zmienić.
-
Co powinieneś wiedzieć o cukrach w sokach?
Bać się cukru w sokach czy nie? Kto nie słyszał w ostatnim czasie o konieczności ograniczania cukru w diecie? Czy jednak powinniśmy całkowicie rezygnować nawet z tego, który naturalnie występuje w przyrodzie? Przecież zgodnie z zaleceniami...
-
31 stycznia świętujemy Międzynarodowy Dzień Zebry!
Białe pasy na czarnej sierści, afrykańskie pochodzenie, a także bardzo dobry słuch i wzrok. Te wszystkie cechy opisują jedno z najbardziej rozpoznawalnych zwierząt na świecie, czyli. zebrę. To niepowtarzalne zwierzę znamy również ze świata mody,...
-
Czosnkowy chleb jak z restauracji. Amerykański kucharz zdradza swój przepis
Chleb czosnkowy brzmi jak coś, co przygotuje nawet dziecko. Owszem - to niezbyt skomplikowana sprawa, ale dobrze zrobiony potrafi zawładnąć kubkami smakowymi. Swoim przepisem podzielił się Guy Fieri, amerykański kucharz i prezenter.
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Planujemy święta. Inspiracje wielkanocne na dania z jajkami [PRZEPISY]
-
Sałatka jarzynowa na Wielkanoc. Bez niej trudno wyobrazić sobie święta. Mamy przepis
-
Będzie odmrażanie gastronomii? Wiceminister rozwoju o możliwości otwarcia knajp. Bardzo ostrożnie
-
Przepis na najlepszy na świecie domowy chleb. 3 lata testowania receptury
Pieczenie chleba to umiejętność, którą powinien posiąść każdy i to wcale nie na wypadek sytuacji awaryjnych. Domowe pieczywo to po prostu prawdziwy przysmak! Zachęcamy do wypróbowania przepisu na pyszny domowy chleb z ziarnami.
-
Jeśli czujesz jego zapach, lepiej go odłóż. Jak kupować czosnek? [PORADY]
Zapach czosnku nie należy do najprzyjemniejszych, ale może być dobrą wskazówką podczas zakupów. Sprawdźcie, jak wybrać dobry, świeży czosnek, który doskonale uzupełni smak dań.
-
Weekendowa uczta dla podniebienia, czyli jak przygotować śniadanie z pomysłem?
Kto powiedział, że śniadanie musi składać się wyłącznie z prostej jajecznicy czy kanapki z wędliną lub serem? O ile w tygodniu często goni nas czas, o tyle w sobotę i niedzielę pozwólmy sobie na poranną ucztę dla podniebienia. Polecamy przepisy na...
-
30-minutowe pączki z dziurką - idealne na karnawał. Mamy prosty przepis
Tłusty czwartek to dzień pączków. Ale nie trzeba czekać do lutego, by je zjeść. Tym bardziej że do zrobienia tych z naszego przepisu nie potrzeba ani dużo czasu, ani wielu składników. Pączki z dziurką zrobicie już w 30 minut.
-
Obostrzenia przedłużone, ale są zmiany. Godziny dla seniorów zniesione
W czwartek podczas konferencji prasowej minister zdrowia Adam Niedzielski wypowiedział się na temat obostrzeń w sklepach. Są pewne zmiany.
-
Parmezan nie jest ani wegański, ani nawet wegetariański. Ale jego zamiennik posmakuje też mięsożercom
Przeszliście na dietę wegetariańską? Niestety powinniście zrezygnować również z parmezanu. Na szczęście istnieje zamiennik tego sera, który łatwo przygotujecie w domu. Sprawdźcie, jak zrobić wegański parmezan.
-
Ile kalorii ma pączek? Sprawdź koniecznie przed tłustym czwartkiem 2021!
Ile kalorii ma pączek? To pytanie szczególnie często towarzyszy nam w tłusty czwartek, kiedy to wedle tradycji należy zjeść przynajmniej jednego pączka, by zapewnić sobie powodzenie w najbliższej przyszłości. O ile zjedzenie jednego pączka nie jes...
-
Tłusty czwartek 2021 - kiedy przypada, skąd wzięła się tradycja? Przepisy na faworki i pączki
Tłusty czwartek 2021 coraz bliżej. Co prawda rozpoczyna on niestety ostatni tydzień karnawału, ale jest okazją do bezkarnego objadania się słodyczami. Przez wielu nazywany bywa świętem pączka. Sprawdźmy, kiedy dokładnie przypada tłusty czwartek i...
-
Lepsze traktowanie pracowników, którzy się zaszczepią? W USA Lidl dopłaci do pensji
Pracownicy Lidla w Stanach Zjednoczonych dostaną premię. Warunek jest jeden: muszą zaszczepić się przeciwko COVID-19.
-
Karnawałowa domówka z dostawą! Delivery Week - prosto z restauracji do domu!
Choć pandemia wywróciła nasz rok do góry nogami, nie rezygnujmy jednak ze świętowania karnawału w gronie najbliższych. Może będzie to doskonała okazja, by spróbować nowych smaków? Na https://DeliveryWeek.pl możesz zamawiać dwudaniowe sety w cenie ...
-
Cukier jest praktycznie w każdym domu. Dlaczego tak go uwielbiamy? Swój udział miał znany reportażysta
"Cukier krzepi!" - na pewno słyszeliście to hasło. Ale czy wiecie, kto i kiedy wymyślił to hasło? Podpowiemy, że w sprawę był zamieszamy słynny reportażysta. Sprawdźcie, co jeszcze warto wiedzieć o cukrze.
-
Prezes PFR nieoficjalnie o otwarciu restauracji: "Będzie to możliwe w maju"
Obostrzenia trwają od połowy października i co chwila są przedłużane. Właściciele restauracji z zapartym tchem czekają na informacje o możliwym otwarciu lokali. W środowym wywiadzie dla RMF FM prezes PFR powiedział o możliwym terminie złagodzenia...
-
Ryż na mleku - słodkie wspomnienie babcinej kuchni. Próbowaliście w wersji babeczkowej? [PRZEPIS]
Ryż na mleku to jedno z tych dań, które przywodzi na myśl czas dzieciństwa. Dziś mamy dla was inną wersję tej potrawy. Sprawdźcie, jak zrobić babeczki z ryżowym puddingiem.
-
Pesto - smak włoskiej bazylii
Aby poznać prawdziwą recepturę najbardziej charakterystycznego włoskiego sosu musimy przenieść się do Ligurii. To właśnie stamtąd, a dokładnie ze stolicy regionu - Genui, wywodzi się smak znanego dziś na całym świecie Pesto alla Genovese. Trudno o...
-
Nigdy więcej wysuszonej jajecznicy. Szef kuchni zdradza, by dodać składnik, który na pewno macie w lodówce
Zdarza się, że przygotowana przez was jajecznica jest sucha i niesmaczna? Amerykański szef kuchni znalazł na to sposób. Sprawdźcie, jaki sekretny składnik sprawi, że jajecznica zawsze będzie pyszna.
-
Stanowcze 6 razy TAK dla wprowadzenia warzyw do diety
Zdrowe, kolorowe, różnorodne i .często zapominane - tak, to właśnie warzywa. Nie jest tajemnicą, że są one potrzebne naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Od najmłodszych lat słyszmy, że należy ich dużo jeść, ale właściwie po co?...
-
Największa lekcja gotowania, by zebrać 9,5 miliona na najdroższy lek świata dla Ani. Będzie rekord?
Lekcje gotowania to już całkiem popularna forma rozrywki. A co jeśli połączyć przyjemne z pożytecznym? Chef Lorek będzie uczył gotować prawdopodobnie największą liczbę uczestników - wszystko po to, by zebrać horrendalną sumę na leczenie dziewczynk...
-
Najtrudniej zrezygnować nam z sera i kotletów - raport "Kuchnia roślinna w Polsce"
"To co ty jesz, trawę i kamienie?" - to pytanie funkcjonuje już w środowisku wegan jako żart. Co Polacy wiedzą o diecie opartej na roślinach? Dlaczego tak trudno na nią przejść? Sprawdźcie wyniki raportu "Kuchnia roślinna w Polsce".
-
Karnawał w domu? Sprawdź pomysły na smakowite przekąski!
Pandemia wywróciła nasze życie do góry nogami. Święta i Sylwester były inne niż dotychczas, a teraz do tego grona dołączył również karnawał. Nie rezygnujmy jednak ze świętowania w gronie najbliższej rodziny czy przyjaciół. Może będzie to doskonała...
-
Kiszonki na zdrowie z Ewą Wachowicz i Appetitą! Autorskie przepisy ekspertki smaku i stylu!
W sezonie zimowym, który nie jest zbyt łaskawy dla zdrowia, z odsieczą nadchodzą naturalne probiotyki, czyli. kiszonki! Specjalnie na ten czas ambasadorka marki Appetita, Ewa Wachowicz przygotowała autorskie przepisy, pozwalające wesprzeć organizm...
-
"Zioberko po krakowsku" i "Obietnica Kaczafiego" w menu. Rozgoryczony restaurator otworzył nowy lokal
Wielu właścicieli swoje lokale zamyka. Jednak jeden z restauratorów otworzył nowy. Tak dobrze się powodzi? Niekoniecznie. Polski Nie-Rząd to nowa restauracja w Sosnowcu - skutek frustracji obostrzeniami, które miały trwać kilka tygodni, a ciągną s...
-
Lidlomiks wycofany ze sprzedaży w Hiszpanii. Z polskich półek też zniknie? Sprawdzamy
Popularny "Lidlomiks" zostanie wycofany z hiszpańskich sklepów. Lidl przegrał proces z producentem Thermomiksa. Czy urządzenie zniknie też z polskich półek?
-
Kultowe żelki HARIBO w opakowaniach z dedykacjami - podaruj je z radością!
Marka HARIBO rozpoczyna rok #zradością! 20 stycznia wystartował konkurs, w którym do wygrania są specjalne gift boxy pełne produktów HARIBO - z możliwością personalizowania opakowania i umieszczenia na nim zdjęcia oraz dedykacji dla bliskiej osoby.
-
Rozbijacie jajko o brzeg miski? Błąd. Sprawdźcie, jak robić to poprawnie
W jaki sposób rozbijacie jajko? Jeżeli uderzacie skorupką o brzeg naczynia, to przekonamy was, by tego nie robić. Sprawdźcie, jak najlepiej rozbijać jajko
-
Ptasie Mleczko w formie batonika - nowość!
Niebiańsko lekka pianka, oblana oryginalną wedlowską czekoladą w nowym, wygodnym formacie. Takie jest Ptasie Mleczko batonik - kultowy produkt E.Wedel w nowym kształcie dostępny jest w dwóch smakach: waniliowym i śmietankowym.
-
Ostrzeżenie GIS: popularne napoje energetyczne wycofane ze sprzedaży
Eksperci Głównego Inspektoratu Sanitarnego ostrzegają przed popularnymi energetykami. Powód? Przekroczenie limitu zawartości jednego ze składników.
-
Kiełbasa kiełbasie nierówna. Jak kupić taką dobrej jakości? Co z parówkami? Są warte złej sławy? Sprawdzamy
Chcesz kupować kiełbasę dobrej jakości, ale nie wiesz, na co zwrócić uwagę? Porozmawialiśmy z ekspertem i mamy kilka porad, jak wybrać najlepszy produkt.
-
Domowy kompostownik z dżdżownicami i zmywaki robione na drutach - nietypowe pomysły na typowe problemy ekologiczne
By żyć ekologicznie, nie trzeba rezygnować z dotychczasowego stylu życia i ulubionych czynności. Zmiany można wprowadzać "bezboleśnie", małymi kroczkami, a w dodatku w bardzo ciekawy sposób. W końcu jak wiele osób może pochwalić się kompostownikie...
-
Kwiat w galaretce wygląda wprost olśniewająco. A jak go zrobić? To nie takie trudne, ale trzeba trochę cierpliwości
Lubicie desery, które nie tylko dobrze smakują, lecz także pięknie wyglądają? Mamy dla was nowe wyzwanie - spróbujcie zrobić kwiat 3D w galaretce. Wygląda wprost olśniewająco.
-
Lody o smaku Majonezu Kieleckiego to hit internetu. Lodziarnia prowadzi sprzedaż na wynos
Fani majonezu dzielą się na tych, którzy za jedyny słuszny uznają tylko Kielecki i na tych, którzy go nienawidzą. Jeśli należycie do pierwszej grupy, mamy dobrą wiadomość. Jeśli do drugiej - może teraz się do niego się przekonacie. W sieci lodziar...