-
Zamiast jabłek biorę puszkę i dodaję jeden składnik. Racuchy wychodzą arcydobre
Racuchy z tropikalnym dodatkiem to smakowita przekąska, którą można zaserwować na śniadanie, podwieczorek, kolację lub jako wkład do lunchboxa do pracy i szkoły. Przygotowanie przepysznych racuchów zajmuje niewiele czasu, a efekt zaskakuje. Soczys...
-
Niektórzy uważają, że nie ma smaczniejszych ciasteczek. Najwięcej smaku nadają im dodatki
Te ciasteczka to idealny pomysł na szybką przekąskę lub deser. Zrobienie ich jest naprawdę proste, a to sprawia, że chce się je jeść cały czas. Kluczowe są dodatki, które nadają im smaku. Spróbuj zrobić je od razu i zobacz, jak zajada się nimi cał...
-
"Sąsiedzi nie lubią mnie przez schabowe. Biję je o szóstej, bo mi wolno" [LIST]
"Wolnoć Tomku w swoim domku, ale nie zawsze i nie wszędzie. Sąsiedzi mnie nie znoszą, a ja tylko sama robię sobie dobrze, bo jestem leniwa. A podobno leniwi ludzie są najbardziej pracowici, jakkolwiek to nie brzmi. I tak: będę bić schabowe, kiedy...
-
Oto najzdrowsze warzywo świata, a my go prawie nie jemy. Botwina, pietruszka i sałata zostały w tyle
Eksperci z Amerykańskiego Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorób (CDC) są zgodni co do tego, że jest to najzdrowsze warzywo świata. Niestety, w naszych domach wciąż nie jest ono popularne. Trudno też kupić je w polskich sklepach.
-
Taki ser z grilla smakuje lepiej niż pieczona kiełbasa. Wystarczy przygotować go w odpowiedni sposób
Ser z grilla to przysmak, o którym wiele osób zapomina. Grillowany smakołyk musi być przyrządzony według sprawdzonego przepisu. Jak zrobić najlepszy ser z grilla na majówkę i nie tylko? Sprawdź nasze przepisy!
-
Soczysty obiad z patelni, który zrobisz za grosze. Nakarmisz rodzinę i jeszcze zostanie na później
Drożyzna w sklepach sprawia, że wiele osób musi kombinować w kwestii posiłków. Podstawowa żywność potrafi być naprawdę bardzo droga. Prezentujemy jednak przepis na obiad, który nie dość, że nasyci całą rodzinę, to jeszcze zostanie na później i nie...
-
Zrób je na śniadanie, a nie tylko domownicy poczują ich zapach. Sąsiedzi będą pytać o przepis
O poranku najlepiej zjeść coś pożywnego, co odpowiednio nastroi nas na resztę dnia. Co więc można zjeść, by tak się stało? Świeże bułeczki z ciekawym wnętrzem będą świetnym rozwiązaniem. Wykonaj ten przepis i zaskocz domowników nie tylko smakiem,...
-
Zamiast wyrywać jak chwasty, zrób miód z mniszka lekarskiego. Przepis zdradziła mi sąsiadka
Dla jednych to pospolity chwast, który należy wyrwać i wyplewić, dla innych prawdziwy skarb. Mniszek lekarski występuje w Polsce niemal wszędzie, mało kto jednak wie, jakie kryje właściwości. Jak zrobić miód z mniszka lekarskiego? Przepis jest...
-
Prawie nikt już nie je pierogów ze śmietaną lub smażoną cebulką. Teraz króluje ten dodatek
Na naszych talerzach bardzo często można znaleźć domowej roboty pierogi. Zajadamy się nimi w wielu wersjach, a każda jest znakomita. Kluczowym elementem tego dania są również dodatki. Klasyczną śmietanę i wysmażoną na złoto cebulkę zamień na ten...
-
Gdy poznałam ten przepis na naleśniki, inne wyrzuciłam do kosza. Są puszyste i miękkie
Każdy ma swój ulubiony przepis na naleśniki lub po prostu robi je na oko. Dzięki temu naleśniki zawsze wychodzą tak jak chcemy i lubimy najbardziej. Warto jednak czasem wypróbować coś nowego, bo może okazać się, że naleśniki będą jeszcze...
- Przepis na biszkopt, który nie opada i pięknie wspina się po tortownicy. Babcia dodawała składnik z barku
- Ciasto z rabarbarem z tego przepisu to mistrzostwo. Musisz spróbować
- Jakie jest najgorsze mięso do rosołu? Może być skupiskiem pasożytów
- Od dziś będziesz robić najlepszy rosół. Babcia poprosi o przepis
- Najlepszy przepis na kapuśniak. Inne schowaj na dnie szuflady
- Hojnie nadziane i obłędnie chrupiące. Z ziemniakami i mizerią są najlepszym obiadem
- Zamiast wymyślnego ciasta, jak z cukierni robię taki deser w każdą sobotę. Pasuje do wszystkiego
- Przygotuj schab na niedzielę w taki sposób, a przez całe lato nie wrócisz do zwykłych kotletów
- Nie tylko do chleba. Ekologiczna alternatywa naszych babć na ochronę roślin
- Kluski leniwe robię bez tego składnika. Mam przez to na pieńku z babcią
-
Lekarka radzi, by jeść ten owoc. Obniża ryzyko cukrzycy. Działa jak miotełka dla jelit
Gruszki, obok jabłek, są jednymi z najpopularniejszych owoców. Są słodkie, łatwo dostępne i niedrogie. Okazuje się, że do tych zalet trzeba dopisać też sporo właściwości zdrowotnych. Lekarka Magdalena Cubała-Kucharska zachęca, by jeść gruszki,...
-
Już nigdy nie zjesz suchego lub gumowatego mięsa. Zrób ten przepis, a wyjdzie idealnie
Chcąc przygotować pożywny obiad, wiele osób stawia na wykorzystanie aromatycznego mięsa. Jednak i ono nie zawsze wychodzi tak, jakbyśmy tego chcieli. Z tym przepisem nie będzie to żaden problem, bo polędwiczki, jakie z niego wychodzą, są palce lizać.
-
Nie segregujesz? Lepiej zacznij. W Polsce wejdą nowe zasady, do których trzeba będzie się przyzwyczaić
Z początkiem 2025 roku wprowadzony zostanie nowy system kaucyjny dostosowany do rozwiązań obowiązujących w Unii Europejskiej. Zmiana dotyczy unijnej dyrektywy w sprawie zmniejszenia wpływu produktów z tworzyw sztucznych na środowisko. Puste...
-
Orzeźwiający quiz o napojach! Masz szansę na zdobycie kompletu?
Woda, herbata, kawa i wiele innych. Świat jest pełen pysznych napojów.
-
To ciasto jogurtowe to bułka z masłem. Zrobisz, nawet jeśli masz dwie lewe ręce
Ciasto jogurtowe to jedno z najprostszych ciast, jakie widział świat. Nie wymaga wykonywania żadnych skomplikowanych czynności. Jego zaletom jest również to, że można dodać do niego, co tylko się chce. Wcale nie muszą to być znienawidzone rodzynki...
-
Zbadali ziemniaki z dyskontów. Gorsze są w Lidlu czy Biedronce? Tylko w jednych znaleźli pestycydy
Fundacja Pro-Test wzięła pod lupę ziemniaki sprzedawane w Lidlu (z Ryneczku Lidla) i Biedronce (marki Warzywniak). Kontrola polegała na sprawdzeniu zawartości pozostałości pestycydów. Efekt? Tylko w jednych z nich znaleziono ślady szkodliwych...
-
Weź tę przyprawę i wymieszaj z wodą. Mrówki w popłochu uciekną z twojego domu
Mrówki w domu raczej nie są mile widzianymi gośćmi. Ich obecność jest uciążliwa, więc w końcu zaczynamy zastanawiać się, czy istnieją jakieś skuteczne sposoby na mrówki. Jest kilka tanich metod, które pomogą wypędzić niechciane insekty. Jak pozbyć...
-
Wyrzuciłam z przepisu makaron i od dziś dodaję to. Pomidorowa jest o niebo lepsza
Zupa pomidorowa to klasyk nad klasykami. W wielu domach to również danie, które pojawia się w poniedziałki, by wykorzystać niedzielny bulion. Zwykle dodajemy do niej ugotowany makaron lub ryż. Jednak w tej wersji nie znajdziesz tych dodatków, lecz...
-
Jakie owoce nie nadają się pod galaretkę? Gracz w "Milionerach" nie wiedział. Musiał użyć koła
Galaretka to jeden z najbardziej lubianych deserów nie tylko latem. Szybki i prosty, czasem przysparza jednak kilku problemów. Dlaczego galaretka nie tężeje i jakich owoców do niej nie dodawać? To pytanie padło w "Milionerach".
-
Masz w lodówce szynkę? Zamiast do kanapek, wykorzystaj ją do tego. Zapamiętasz ten smak na długo
Każdy z nas czasem pragnie zjeść coś bardzo szybkiego w przygotowaniu, a do tego oryginalnego w smaku. Bez dwóch zdań taką przekąską są te roladki. Zrobisz je ze swoich ulubionych składników i dzięki temu będą jeszcze lepsze. Mrugniesz okiem i będ...
-
Pierś z indyka znowu wyszła za sucha? Zrób taką marynatę, a przestaniesz unikać tego mięsa
Marynata do piersi z indyka to dodatek, który przyda się na nadchodzący sezon grillowy i nie tylko. Marynowanie mięsa to proces, który warto stosować w kuchni. Dzięki marynowaniu mięso staje się bardziej kruche i aromatyczne. Jak zrobić pyszną...
-
To idealna zupa na wiosnę. Dodaj do niej ten składnik, a jej smak całkowicie cię zaskoczy
Wiosna to świetny czas na odkopanie lżejszych potraw, które mają w sobie sezonowe produkty. Takim daniem jest nasza propozycja. Znajdziesz w niej to, co najlepsze. Jej smak to zasługa tej mieszanki składników.
-
Przepis na szparagi zielone. Rodzina najpierw zje, a potem postawi ci pomnik
Sezon na szparagi powoli nadchodzi. W niektórych sklepach można je już kupić, więc wiele osób, stęsknionych za wiosennymi smakami, ulega pokusie i wkłada je do koszyka. Co zrobić ze szparagów, gdy już znajdą się w naszej kuchni? Możliwości jest...
-
Wybrano "najlepsze pierogi na świecie". Polacy oburzeni pozycją rodzimych rarytasów
Portal Taste Atlas opublikował właśnie ranking stu najlepszych pierogów świata. W zestawieniu nie zabrakło, rzecz jasna, polskich przysmaków. Niektórych może jednak dziwić ich miejsce na liście. Dalece odbiega bowiem od naszych oczekiwań.
-
Wieszasz magnesy na lodówce? W tym przypadku lepiej uważaj. Jeden błąd i gorzko pożałujesz
Często pojawiają się ostrzeżenia przed wieszaniem na lodówce magnesów. Choć niepozorne, mają mieć negatywny wpływ nie tylko na pracę urządzenia, lecz także na zawartość portfela. Czy wolno trzymać magnesy na lodówce? Prawda może cię zaskoczyć.
-
Kluski leniwe ekspresowe. Miękkie i sprężyste [PRZEPIS, ZDJĘCIA]
Zastanawialiście się kiedyś, skąd wzięła się nazwa "leniwe"? Podobno jest to wersja pierogów z serem dla... leni. Zamiast robić osobno ciasto i nadzienie, wszystkie składniki miesza się w jedną masę, dzieli na kluseczki i gotuje. Ich przygotowanie...
-
Zawsze robię tak botwinkę do słoików. Dzięki zasadzie 5/3/1 zachwyca smakiem przez całą zimę
Sezon na botwinę dopiero się rozkręca, ale młode buraczki pojawiają się już w większości sklepów. To doskonały moment na uzupełnienie zapasów w spiżarce. Botwinka na zimę w słoikach to najlepszy sposób na zachowanie smaku lata. Z tym przepisem...
-
Zapiecz je i zrób najsmaczniejszą zupę. Żaden barszcz babci się do niej nie umywa
Ze składnika, który przedstawiamy, można zrobić wiele, ale najpopularniejszą potrawą jest oczywiście barszcz. Zamiast niego proponujemy jednak zrobić tę zupę, która kipi aromatem. Składniki włóż do piekarnika, zapiecz i zblenduj. Jej głęboki smak ...
-
Ciasto na krokiety będzie elastyczne i delikatne. Ważną rolę odgrywa najlepsze smarowidło
Ciasto na krokiety to nie takie zwykłe naleśniki. Oczywiście robi się je w bardzo podobny sposób, ale ciasto na krokiety musi być sprężyste, delikatne i przede wszystkim nie może się rwać podczas składania. Mamy na to sposób. Masło.
-
Zupa gulaszowa - przepis na obiad jak z restauracji. Najlepsza wyjdzie na tych mięsach
Zupa gulaszowa to idealny pomysł na pyszny i sycący obiad, który z powodzeniem zastąpi dwa dania. Przepis na zupę gulaszową jest bardzo prosty, lecz nie trzeba go traktować po macoszemu. Podpowiemy, jak zrobić zupę gulaszową, żeby smakowała jak z...
-
Ten makaron jest prostszy od bolognese. Połączenie składników przeniesie cię do Włoch
Kuchnia włoska jest jedną z najczęściej wybieranych. Nie ma w tym nic dziwnego, bowiem jest pyszna i cały świat ją zna. Ten przepis pokaże, że nie musisz wychodzić z domu, by móc jej zasmakować. Ta banalna receptura spodoba się wszystkim twoim...
-
Kiedy pryskać czereśnię na robaka? Dziadek zawsze trzymał się tej daty. Szkodniki uciekały w popłochu
Czereśnie to jedne z częściej uprawianych drzewek owocowych w ogrodach. Są jednak podatne zarówno na choroby, jak i ataki szkodników, które żerują m.in. w owocach. Widok białego robaka niejednokrotnie psuje humor i smak na długo, a owady sieją...
-
Jak pozbyć się kreta z ogrodu? Moja mama działa skutecznie i nie bierze jeńców. "Biedny pies"
Jak pozbyć się kreta z ogrodu? Zapomnij o silnej chemii lub niehumanitarnych pułapkach. Zrób jak moja mama - ten sposób działa idealnie, ale warunek jest jeden: musisz mieć kudłatego psa lub osobę, która nie będzie cię oceniać, kiedy poprosisz o...
-
Ta zupa to majstersztyk. Jest tania, a smakuje lepiej niż od Gessler. Ważny jest ser
Zupa pieczarkowa to jedna z najczęściej gotowanych zup w polskich domach i nie ma w tym niczego dziwnego. Zupa pieczarkowa jest tania, bardzo łatwa w wykonaniu a z tym przepisem wychodzi tak pyszna, że nawet najlepszy szef kuchni byłby dumny z teg...
-
Trafił na targu na trujące grzyby. Teraz apeluje do innych. "Przestrzegam, jeśli ktoś to kupił"
Jeden z mieszkańców Bydgoszczy przestrzegł na facebookowej grupie tego miasta, że trafił na targu na trujące grzyby. Konkretnie na piestrzenicę kasztanowatą, która bywa mylona ze smardzami. Nie nadaje się do jedzenia, ponieważ zawiera szkodliwą...
-
Tak robiła tylko babcia Marysia. Jej racuchy nie miały sobie równych - mam przepis
Racuchy z jabłkami to dla wielu z nas bardzo przyjemne wspomnienie z dzieciństwa i nie inaczej jest ze mną. Najpyszniejsze racuszki robiła babcia Marysia i może się wydawać to dziwne, ale nie używała drożdży. Racuszki jednak wychodziły puszyste i...
-
Ta niedoceniana roślina o nieprzeciętnym smaku i aromacie często mylona jest z natką pietruszki
Obecnie ta roślina w Polsce jest nieco zapomniana, a z całą pewnością niedoceniana. Tymczasem warto mieć ją w swoim ogródku nie tylko z uwagi na łatwość uprawy, ale i walory kulinarne oraz właściwości lecznicze. Podpowiadamy, co wyróżnia ją wśród...
-
Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz ją podać o każdej porze dnia
Miłośnicy kuchni włoskiej z pewnością znają tę przekąskę i za nią wręcz przepadają. Nic dziwnego, bo oprócz tego, że jest smaczna i świetnie się prezentuje, dodatkowo jest szybka w przygotowaniu. Cała magia dzieje się w piekarniku, więc z nie marn...
-
Tak jajecznicę robi polski szef kuchni z gwiazdkami Michelin. Mało kto używa tego dodatku
Jajecznica to z jednej strony bardzo proste śniadanie, a z drugiej czasem można się zdziwić, jak wdzięcznym jest materiałem do eksperymentów. Czasami zaledwie jeden dodatek potrafi całkowicie zmienić jej smak i konsystencję. Jeśli więc chcesz nada...
-
Marynata marynacie nierówna. Oto pasujące składniki do różnych rodzajów mięs. Sąsiadom pocieknie ślinka
Marynata do grilla to kulinarne must have. Majówka zbliża się do nas wielkimi krokami, a tym samym sezon grillowy. W naszym menu nie może zabraknąć soczystego mięsa. Odpowiednia marynata może zdziałać cuda! Poznaj przepisy na najlepsze marynaty do...