-
Gnocchi jak od włoskiej babci. Te ziemniaczane poduszeczki nie zawodzą. Klucz? Złote proporcje
Kuchni włoska to królestwo wybitnych smaków, kolorów i aromatów. Przepis na gnocchi to łatwizna z którą poradzi sobie nawet największy laik. Kluczem do sukcesu są złote proporcje i sposób podania. Z naszą recepturą będą smakować jak od włoskiej...
-
Do żurku dodaje tylko taką kiełbasę. Żaden inny smak i aromat jej nie przebije
Nie ma Wielkanocny bez kultowego żurku, ale ten specjał można przygotowywać przez cały rok. Tradycyjna zupa lubuje się jednak w kolorowych dodatkach takich jak jajko, zielenina i oczywiście wkładka mięsna. Tu kluczową rolę odgrywa wybór odpowiedni...
-
Wyjmij te składniki z lodówki i zrób najsmaczniejsze danie obiadowe. Ślinka leci już na samą myśl
Przygotowywanie obiadów wymaga od nas nie tylko umiejętności kulinarnych, a także kreatywności. Z czasem nawet najpopularniejsze i najsmaczniejsze potrawy mogą nie być dla nas wystarczające. Wtedy warto zainteresować się innymi recepturami, które...
-
Z tego sezonowego warzywa zrobisz najlepszą surówkę. Dodaj świeży koperek i masło, a wyjdzie hit
Wiosną na straganach i półkach sklepowych pojawia się coraz więcej warzyw sezonowych. Warto je jeść nie tylko ze względu na walory smakowe, ale i liczne wartości odżywcze. Na obiad polecamy przyrządzić szybką surówkę z młodej kapusty. Z odpowiedni...
-
Gdzie trzymać jajka? Wielu Polaków chowa je w złe miejsce. A potem bolą brzuchy
Gdzie trzymać jajka, by długo zachowały świeżość? Wbrew pozorom sprawa wcale nie jest taka oczywista, a wiele osób robi to źle. Gdzie więc je chować po zakupach, by długo były świeże i zdatne do spożycia?
-
Makaron z cukinii w nowej odsłonie. Poznaj ekspresową sałatkę odchudzającą, którą zrobisz raz-dwa
Nie od dziś wiemy, że pyszna sałatka to samo zdrowie. Może stanowić sycący posiłek lub przekąskę w pracy. Dodatkowo jest prosta i szybka do przyrządzenia. Z początkiem wiosny zaczynamy szukać nowych i ciekawych przepisów. Mimo że sezon na cukinię...
-
Zapach tych bułek rozbudzi cię o poranku. Idealne na śniadanie i lekką przekąskę
Poszukiwanie idealnego śniadania nie jest dla nikogo niczym prostym. Dlatego wybieramy najłatwiejsze przepisy, które nie wymagają od nas dużych działań. Te bułeczki możesz wykonać więc dzień wcześniej, a ich zapach rozbudzi cię już o świcie. Kryją...
-
Takie jaja skradną nie jedno podniebienie. Faszeruje je rarytasem ze słoika i polewam gesty sosem
Faszerowane jajka to przysmak, którego nie może zabraknąć na żadnej imprezie. Zamiast jednak stawiać na nadzienie z szynki, szpinaku czy łososia przygotuj babciny specjał, do którego przyda się słoiczek z markowanym smakołykiem. Wszystko na koniec...
-
Nie masz pomysłu na obiad? Spróbuj czegoś nowego - wystarczy makaron orzo, który kupisz w każdym markecie
Ten malutki i niepozorny makaron świetnie sprawdza się do zup i sałatek. Włosi i Grecy znają wiele sposobów na wykorzystanie go w zupełnie innych daniach. W Polsce nie należy on do najpopularniejszych, chociaż coraz więcej osób szuka urozmaicenia ...
-
Ta zapiekanka z resztek króluje na moim stole po Wielkanocy. Łącz mięsne kąski z kultowym warzywem
Zapiekanka z wielkanocnych resztek to przepis na szybki obiad za grosze, jednak to, co jest tu wyznacznikiem to wykorzystanie wszystkich produktów bez marnowania. Wystarczy mięsny rarytas połączyć z najpopularniejszym w Polsce warzywem i wszystko...
- Ten przepis to prawdziwa mięsna uczta. Rodzina za nią szaleje
- Ciasto z rabarbarem z tego przepisu to mistrzostwo. Musisz spróbować
- Poznaj ten zawód! Lektor - Stara dobra szkoła pracy głosem. Rozmowa z Mirosławem Uttą lMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Kotlety po czesku Kuronia to objawienie. Nie zgadniesz, z czego jest panierka
- Na jakim mięsie gotować rosół? Zdradzamy najgorszy wybór
- W latach 80. serwowała go pierwsza dama. Żal go nie powtórzyć
- Ten przepis na kapuśniak jest 1000 razy lepszy niż klasyczny. Inne chowaj na dnie szuflady
- Tak pulpety robiła moja babcia kilkadziesiąt lat temu. Odtworzyłam przepis i nie mogłam wyjść z szoku [PRZEPIS, ZDJĘCIA]
- To najpopularniejsze gwiazdy w polskim Internecie. Kto jest najcenniejszy w 2024 roku?
- Domowe nawozy na ogórki. Będą rosły jak szalone. Plonów będzie sporo
-
Przy wielkanocnym stole teściowa zdradziła mi przepis na ten rosół. Zrobiłam go i oniemiałam
Rosół jest tak popularnym daniem, że możemy go zasmakować w niektórych domach nawet w każdą niedzielę. Zazwyczaj podaje się go z cienkimi kluseczkami, które bardzo dobrze znamy. Tym razem ten klasyczny dodatek zamień na coś mniej oczywistego i...
-
Ślimaki i mszyce atakują twój ogródek? Ten prosty patent przegoni je raz na zawsze
Wiosenne prace w przydomowym ogródku może utrudnić obecność nieproszonych gości, takich jak ślimaki czy mszyce. Czy można się ich pozbyć bez konieczności zakupu chemicznych preparatów? Okazuje się, że jak najbardziej. Potrzebujemy jedynie pewnego...
-
To ziemniaczany QUIZ wiedzy! By zdobyć tu komplet trzeba popisać się wiedzą!
To ziemniaczany QUIZ wiedzy!
-
Nie wyrzucaj ugotowanych ziemniaków. Zrobisz z nich przekąskę, której nie ma nawet w fast foodach
Ugotowane ziemniaki bardzo często zostają przez nas niewykorzystane, a po kilku dniach lądują w koszu na śmieci. Poznając ten przepis wszystko się zmieni i od dziś będziesz je przekształcać w ten smakołyk. Nie trzeba do niego wiele, wystarczy kilk...
-
Ani ziemniaki, ani cukinia. Chrupiące placki robię na wiosnę tylko z tego warzywa
Wiosna to doskonały czas na testowanie nowych przepisów. Choć tradycyjne smażone placki są nam znane nie od dziś, to mało kto przyrządza je na bazie pewnego sezonowego warzywa. Co ciekawe, nie chodzi ani o młode ziemniaki, ani o cukinię.
-
Przepis na sernik z wiaderka, że ojejku! Wychodzi za każdym razem puszysty, piankowy i pyszny
Weekend bez domowego sernika to nie weekend! Jeśli chcesz zaskoczyć gości pysznym deserem o puszystej, niemal piankowej konsystencji, to koniecznie wypróbuj poniższy przepis. Jest niezastąpiony w przypadku wyśmienitych, a zarazem prostych wypieków.
-
Gołąbki "po wielkanocne". Zamiast klasycznego mięsa robię je z rarytasu, który lubi pływać w żurku
Szukasz przepisu, który pochłonie resztki z wielkanocnego biesiadowania? Zamiast marnować jedzenie, lepiej postaw na soczyste i obłędne gołąbki w nietypowym wydaniu. Farsz zrobisz z rarytasu, który często jest zapiekany z chrzanem i cebulą lub tap...
-
Zrobiłam ją wieczorem, a o poranku nie było ani okruszka. Jest miękka jak chmurka
Główkując się nad idealnym deserem często zapominamy o tych, które są nam najbardziej znane i lubiane. Takim deserem jest rolada, która ma w sobie orzeźwiające wnętrze. Wyróżnia się na tle innych słodkości niebanalnym połączeniem smaków. Zrobienie...
-
Naleśniki bez smażenia? Wymieszaj i wrzuć do piekarnika. 20 minut i puszysty placek gotowy
Uwielbiasz naleśniki, ale nie zawsze masz ochotę na długie stanie przy patelni? Zamiast tradycyjnego placka postaw na ciekawą alternatywę prosto z Finlandii. Jest przepyszna i przyrządzisz ją bez smażenia.
-
Kulinarna podróż po Polsce. Dasz radę zdobyć maksa w tym QUIZIE?
Wiesz, skąd pochodzą te potrawy?
-
Do obiadu robię zawsze tę samą surówkę z ogórków kiszonych. Jest szybka i nigdy się nie nudzi
Domowa surówka do obiadu nie musi być nijaka w smaku. Ta przyrządzona z ogórków kiszonych, czerwonej cebuli, czosnku i innych dodatków zachwyca bogatym smakiem, a lekki aromat oliwy sprawia, że czujemy się jak w najlepszej greckiej restauracji.
-
Surówka, która przypomina mi dzieciństwo. Robiła mi ją prababcia, a smak pamiętam do dziś
Każdy z nas pamięta takie smaki, które od razu przypominają nam dzieciństwo i bliskich, którzy je przygotowywali. Ta surówka zawsze wychodziła spod ręki mojej prababci i cieszyła swoim smakiem podczas obiadów. Jest niezwykle prosta i na pewno...
-
Czy można jeść surowe pieczarki? Weź pod uwagę 3 rzeczy. Inaczej gorzko pożałujesz
Spożywanie surowych grzybów nierzadko wzbudza wiele wątpliwości oraz obaw. Tym bardziej kiedy mowa o borowikach i innych grzybach zbieranych do koszyka późnym latem i jesienią. Czy można jeść surowe pieczarki? Czy za każdym razem musimy poddać je...
-
Wiosenny omlet tonie w kolorach warzyw. Do masy jajecznej dodaje ten produkt i wychodzi mega puszyście
Co, gdyby nudne śniadania zastąpić czymś obłędnie puszystym, pełnym kolorów i witamin? Wiosenny omlet sprawdzi się w tej roli doskonale, zczególnie jeśli wzbogacisz go o kremowy nabiał, który doda całości charakteru. Ta smakowita wariacja nigdy si...
-
Kiedy sadzić cebulę dymkę? Kalendarz ogrodnika przewiduje jeden termin, ale na tym nie koniec starań
Marzysz o zielonej i chrupiącej cebuli dymce, która szybko trafi z grządki na talerze? Kalendarz ogrodnika podpowiada, kiedy wypada termin siewu, jednak na dacie nie kończą się starania. Poznaj ABC uprawy oraz szczegółowe preferencje warzywa. Z tą...
-
Szybsze niż sałatka i prostsze niż jajecznica. Nikt nie pogardzi takim śniadaniem. 3 minuty i gotowe
W trakcie porannego rozgardiaszu często zdarza nam się, że nie mamy czasu na przygotowanie zdrowego, pożywnego śniadania. W takich sytuacjach warto wykorzystać pewien prosty sposób. Z jego pomocą posiłek zrobi się praktycznie sam. Wystarczy chwila.
-
Zwykłe tosty to przy tym nic. Włóż między kromki ten składnik i polej słodkim dżemem
Gdy poznałam przepis na te tosty, to przyznałam, że są najsmaczniejsze, jakie jadłam. Połączenie smaków niesamowicie mnie urzekło i sprawiło, że przez tydzień jadłam tylko to. Spróbuj je zrobić przy najbliższej okazji, a nie wrócisz do standardowe...
-
Prosty przepis na pizzę z kurczakiem i warzywami. Jeden kęs przeniesie cię do włoskiej trattorii
Nie ma nic lepszego niż domowa pizza z ciągnącym się serem. Dodatek smażonego kurczaka oraz pysznych warzyw nada włoskiemu daniu głębszego smaku i sprawi, że będzie jeszcze bardziej sycące. To świetny pomysł na piątkowy obiad w gronie znajomych lu...
-
To nie winniczki. Takim ślimakom nikt się nie oprze. Nie tylko słodko wyglądają, ale i smakują
Szukasz prostego przepisu na niebanalną, słodką przekąskę na przyjęcie czy rodzinne spotkanie? Zrób ślimaki. Zachwycą nie tylko smakiem, ale też przede wszystkim wyglądem, gdyż są niezwykle urocze pomysłowe. Jak je przyrządzić? To proste.
-
Sadownicy i działkowcy drżą przed tymi szkodnikami. Nietypowe owady sieją popłoch w ogrodzie
Wiosną rusza sezon ogródkowy. Wiele osób zaczyna wysiewać kwiaty i warzywa, przesadzać rośliny i przycinać trawnik. Każdy z nich drży jednak ze strachu na myśl o tym, że spotka kiedyś w swoim ogrodzie pewien gatunek żarłocznego owada. Choć...
-
Przepis stryjka na obiad, którego nikt nie zapomni. Soczyste mięso to nic przy tych kluskach i sosie
Przyrządzając obiady często kierujemy się smakami i przepisami, której już bardzo dobrze znamy. Nie za często sięgamy po receptury, które mogą nas czymś zaskoczyć lub są dla nas nowością. Pomimo tego i tak zachęcamy po sięgnięcie po ten smakołyk....
-
W PRL-u zajadali się nią wszyscy. Dziś mało kto o niej pamięta. A szkoda, bo jest przepyszna
W czasach PRL na pracowniczych stołówkach oraz w domach była serwowana nieustannie. Dziś mało kto o niej pamięta. A szkoda, ponieważ dobrze przyrządzona ogonówka może być naprawdę smaczna, aromatyczna, a przede wszystkim zdrowa. Jak ją zrobić?
-
Zupa cebulowa Ewy Wachowicz. Nie zgadniesz, co wcześniej robi z warzywem i co dodaje do bulionu
Zupa cebulowa to jedna z tych potraw, którą warto zaserwować, kiedy chcemy uraczyć bliskich czymś naprawdę pysznym, nietuzinkowym i zaskakującym. Przepis na zupę cebulową jest bardzo prosty, ale Ewa Wachowicz znalazła świetny sposób, by nieco go...
-
Mrożenie świątecznych dań to nie grzech. Potraktuj tak wielkanocne resztki, a nic się nie zmarnuje
Góra jedzenie zalega po świętach w lodówce? Zamiast zajadać się na zapas czy wyrzucać smakołyki do kosza, postaw na babciną metodę, która działa cuda. Wystarczy zamrozić odpowiednio dania, by cieszyć się ich obłędnym smakiem o wiele dłużej.
-
Dodaj do zupy jarzynowej ten nietypowy składnik, a efekt absolutnie cię zaskoczy
Zupa jarzynowa to jedna z najbardziej klasycznych potraw kuchni polskiej. Jest bogata w witaminy i cenne wartości odżywcze, a pod względem smaku mało które danie jej dorównuje. Głębię aromatu pogłębisz, dodając jeden dość nietypowy składnik.
-
Chorwacki szef kuchni zdradził mi patent na świetną paprykę. Można ją jeść przez cały rok
Papryka w słoiku to nie jest dla nas nic nowego. Kwestia się jednak zmienia, gdy w ruch wchodzą dodatki, które można do niej dodać. To właśnie one sprawiają, że ten chorwacki przepis jest tak wyjątkowy. To w czym zatopione jest warzywo, jest pyszn...
-
Jak zrobić tortillę? Weź cztery składniki, zagnieć i już masz bazę do domowych kebabów
Jak zrobić tortillę w domu? To zdecydowanie jeden z najłatwiejszych przepisów, jakie istnieją. Cienkie pszenne placki to świetna baza do wielu dań, w tym domowych kebabów lub wrapów. Wystarczy, że masz cztery składniki i porządną patelnię, a...
-
Z tym środkiem pożegnasz mszyce i inne szkodniki. Trę, mieszam z wodą i spryskuje rośliny
Wraz z początkiem wiosny ruszają pierwsze prace w ogrodzie. Niestety poza pozytywnymi stronami czeka nas także zderzenie ze szkodnikami, które chętnie atakują nasze rośliny. Jeśli chcesz pożegnać uporczywe mszyce, przygotuj magiczny oprysk, który...
-
Szparagi w takim wydaniu znikną w kilka minut z talerzy. Podaje je z tymi składnikami, wychodzą obłędnie
Marzysz o wiosennym obiedzie, ale brakuje ci smakowych inspiracji? Zamiast kombinować z wymyślnymi daniami postaw na klasykę. Szparagi w tym wydaniu są obłędnie smaczne, a co najważniejsze łatwe w przygotowaniu. Tu główną role grają nie tylko...
-
Na Niedzielę Przewodnią zawsze robię tę pieczeń. Jest delikatna i soczysta dzięki czynności z miską
Co na obiad na Niedzielę Przewodnią? W mojej rodzinie ten dzień to swego rodzaju przedłużenie świąt wielkanocnych i z tego powodu przygotowuję na obiad najlepszą pieczeń pod słońcem. Wychodzi soczysta, delikatna i pełna aromatu, dzięki ważnej...